Блог

Ремонт на покрив : устройство, монтаж, необходимо оборудване

В статията ще говорим за ремонта на рулонни покриви, като един от най-често срещаните и удобни довършителни материали, използвани при изграждането на покриви.

Покривът е основата на къщата
Топлоизолацията на къщата зависи пряко от целостта на покрива. Всеки знае от училищен курс по физика, че топлият въздух се издига чрез конвекция.

Ако целостта на материала, използван за ремонт на мекия покрив, е нарушена, топъл въздух ще излезе в атмосферата, което ще доведе до увеличаване на разходите за отопление на помещенията. В момента се използват голям брой различни материали за производството на покриви:

 • мека: покривен филц и покривен материал;
 • валцувани: меки битумни керемиди, мембрана;
 • метални материали: професионална ламарина и плоски медни, стоманени или алуминиеви листове;
 • цимент или керамика: плочки, шисти.
 • При продължителна експлоатация под въздействието на температурни промени, атмосферни, механични или химически въздействия, покритието става неизползваемо и се нуждае от ремонт.

Най-често собственикът на къщата трябва да ремонтира рулонния покрив – покритие от меки рулонни покривни материали. По-отговорен и отнемащ време вариант е подмяната на твърд покрив.

Ремонт на меки покриви
Нека да разгледаме как да сменим валцувания мек покрив, какво е необходимо за това и на кого е по-добре да поверите този отговорен въпрос. Дефекти в покривното покритие могат да бъдат открити при годишната проверка на състоянието на покривното покритие.

Това не трябва да се забравя, тъй като неконтролираното разрушаване на меките материали ще бъде последвано от разрушаване на листовата основа и конструкцията на самия покрив, което от своя страна ще доведе до по-скъпи ремонти на покрива. В случай на своевременно откриване на дефекти на мекия покрив, трябва да се предприемат следните действия.

Определете обхвата на необходимите ремонти.
Закупете в строителния магазин достатъчно количество ролков материал, който е бил използван при производството на покрива, и необходимото лепило и влагоизолиращ състав – мастика.
Отстранете повредените участъци и изсушете основата.
Нарежете с нож необходимия брой парчета покрив с желания размер.
Монтирайте нови парчета мек покрив върху предварително загрят (ако се изисква от технологията на нанасяне) лепилен състав – мастика.
Обработете ръбовете на пластирите с мастика за допълнителна изолация от влага. Студената мастика се нанася насипно с помощта на контейнер и се разстила върху повърхността с дървена летва с парче плътна тъкан, завързана към нея под формата на факла. По същия начин се прилага горещ мастик, загрят до 90 градуса, като се спазват правилата за безопасност.
При малки дефекти е възможно да се извърши работа с течна гума, като се нанесе директно върху мястото на унищожаване и прилежащата част на покрива. Поради повишената си пластичност, течната гума понася добре температурни крайности.
Търсят се професионалисти
При липса на достатъчен опит в извършването на такава работа е по-добре да ги поверите на професионалисти, които извършват ремонт и монтаж на покрива. Сериозните организации разполагат с персонал от необходими специалисти, не само работещи специалности, но и инженери, оценители. Спазването на съществуващите строителни норми и разпоредби е един от основните показатели за качеството на извършената работа.

На уебсайта на организацията или директно в офиса проверете дали компанията има лиценз за ремонт на покрива, посочен в класификатора на OKDP. Специализирана фирма разполага и с необходимото оборудване, което трудно може да се набави от отделни лица.

Специалистите не само ще съставят техническо задание, където ще посочат всички забелязани дефекти, ще изчислят всички необходими разходи, но и ще извършат висококачествено възстановяване на покрива на вашата къща и могат също така да сключат дългосрочен договор за наблюдение на състоянието на покрива и последващ текущ или основен ремонт.

По правило такива строителни фирми разполагат със специалисти, които могат да помогнат за възстановяване на структурата на самия покрив, ако мащабът на разрушението също го е засегнал.

Извършване на покривни работи от специалисти

Разбира се, можете да намерите няколко безплатни екипа от строители, но в този случай качеството на извършената работа и използваните материали може да бъде много ниско и в близко бъдеще може да са необходими повторни ремонти.

Сезонните екипи, за разлика от строителните фирми, не могат да дават гаранции за извършената работа. И дори ако такава услуга бъде предоставена на клиента, ще бъде много трудно да се намери изпълнител без юридически адрес и документи за собственост в случай на проблеми.

Мембранни покриви
Характеристики на покритието
Нека се спрем отделно на мембранния покрив. Този нов строителен материал активно завладява пазара. Широкото използване се дължи на голям брой положителни свойства.

Лесно се монтира на почти всякакви терени, което позволява големи обеми работа, има много висока якост и влагоизолация, издръжлив е – експлоатационният живот е до петдесет години, може да се монтира на покриви с различни форми, включително зелени покриви .

Основни принципи на ремонтни работи
Монтажът на PVC и TPO мембрани отнема по-малко време от производството на всеки друг покрив. Ремонтът се състои основно във възстановяване на херметичността на шевовете между отделните листове, както и в нанасяне на лепенки на местата на механични или химически повреди.

Монтажът на настилката се извършва с горещ въздух със специални машини, което прави процеса напълно безопасен, но изисква висок професионализъм на работниците.

Ето защо в момента монтажът на покриви от мембранни покрития се извършва само от специализирани строителни фирми и организации, които гарантират високото качество на извършената работа и използваните материали.

Виж повече

Видове керамични керемиди

Със съвременното решение на проблемите, свързани с дизайнерските решения за покриви, пробитите метални керемиди са заменени от нова подобрена керамична керемида. Такъв материал има много цветови възможности и характеристики на повърхностни покрития, така че използването му е много по-интересно.

И най-смелата идея на всеки дизайнер ще се сбъдне, благодарение на визуалния ефект на керамичните плочки. Освен това, според техническите характеристики, керамичните плочки по никакъв начин не са по-ниски от аналозите. Такъв материал ще продължи много години, като същевременно поддържа изискан и интересен външен вид през целия експлоатационен период.

Видове керамични плочки
Керамичните плочки се определят от три отделни вида, различни по възможни цветове, характеристики на производство и характеристики на нанесения повърхностен слой.

Има такива видове керамични плочки:

Естествени керамични плочки;
Ангобирани керамични плочки:
И керамични плочки с остъклена повърхност.
Всеки вид метална плочка, представен тук, е уникален по свой начин, така че няма да е трудно да се определи най-подходящият за изпълнение на определена дизайнерска идея. Но първоначално си струва да разгледаме всеки от видовете по-подробно.

Естествени керамични плочки
Естествените керамични плочки се отличават с уникален и интересен наситен червено-кафяв цвят. Този нюанс се постига в крайните етапи на производството, когато глината променя цвета си под въздействието на изпичане при високи температури.

Но разликата се състои във факта, че въпреки че експлоатационният живот на такъв материал не е по-нисък от други материали, с течение на времето, под въздействието на слънчевата светлина, цветът на керамичните естествени плочки се променя. Червеният нюанс се заменя с „състарено“ кафяво, което ще изглежда доста изгодно на покрива на всяка къща, като се има предвид матовата повърхност на материала.

Обикновено тази опция се предпочита от дизайнерите, ако трябва да възпроизведат покрива в стила на „старите рицарски замъци“.

Ангобирани керамични плочки
Производството му включва нанасяне на специален разтвор върху плочките, който включва: вода, глина и допълнителни минерали и оцветяващи пигменти. По време на изпичане, излагане на вода на високи температури, последните реагират, което дава желания нюанс.

Повърхността става пореста. Такива керамични плочки не са по-ниски по технически и експлоатационни характеристики, въпреки че, за разлика от предишната версия, оригиналният му нюанс остава същият в продължение на много години.

Благодарение на меките и топли цветове, които се предпочитат при производството, такива плочки ще изглеждат перфектно на „класически“ и „селски“ къщи.

Глазирани керамични плочки
Такъв материал е подходящ за най-сложните и изискани дизайнерски решения. Производството на такава плочка е донякъде подобно на предишната версия, само вместо глина, към разтвора се добавя специално стъкловидно вещество, което се нанася върху елементите на плочките преди изпичане.

Благодарение на този състав керамичните плочки придобиват лъскава повърхност, която не само изглежда грандиозно, но и запазва цвета си в продължение на много години работа. Благодарение на визуалното възприятие покривът, направен в този стил, донякъде ще напомня на „приказна къща“. В допълнение, стъклената структура на покритието има високи водоотблъскващи характеристики.

След като анализираме характеристиките на всеки тип, ще бъде по-лесно да определим на кой от тях да дадем предпочитание при покриване на покрив според интересни дизайнерски идеи.

Виж повече

Строителство на къща

Купувайки лятна вила, всеки собственик мечтае да я оборудва в модерен стил. Отминаха дните, когато крайградските зони се използват главно за отглеждане на зеленчуци и плодове. Сега на пазара или в магазина можете да си купите всичко, което искате, ако имате средства.

Летните вили сега се използват като зони за отдих с баня, красива морава и цветни лехи. Имаме нужда от малка и уютна селска къща. Евтините сгради могат да бъдат построени с помощта на рамкова технология.

Това ще спести значителни средства за строителни материали и можете да построите къща сами, имате нужда само от няколко помощника.

Рамковата технология ви позволява да вдигнете къщата за няколко седмици. Благодарение на използването на съвременни изолационни материали, стените на рамковата конструкция ще бъдат леки. Не е нужно да изграждате здрава основа.

Фундамент за рамкова конструкция
Ако на мястото е имало стара сграда с лентова основа, можете да я използвате, като добавите необходимите елементи към размера на новата сграда. Трябва да се изследва старата основа и да се актуализира хидроизолацията.

Под елементите на новата лентова основа е необходимо да се изкопае изкоп до дълбочината на замръзване на почвата и да се подравни хоризонтално.

Поставете пясъчна възглавница на дъното на изкопа и я уплътнете добре (разлейте я с вода). Досадно е да инсталирате кофража, така че горната му част да е над нивото на земята на 20 – 30 см. След изливането на бетона и изсушаването му, основата е покрита с хидроизолационна смес отгоре.

Сутеренно устройство
Мазето е подредено по метода „платформа“. Върху лентовата основа се полага щанга, закрепена с шпилки към фундаментното тяло и завързана с 50 mm дъска. Към дъските за обвързване е прикован чернов под от 25 мм дъска. Пространството между лентата и основата се запълва с пяна.

Монтаж на стелажи и стени
Стените са монтирани върху хоризонтална подова повърхност. Елементите на стенните модули са прикрепени към лентата. Свързването на стелажи в ъглите на къщата се извършва с помощта на метални скоби и плочи.
Разстоянието между стълбовете ще зависи от ширината на изолационния материал.

Покрив
Рафтовата система трябва да бъде монтирана според чертежа, избран от собственика. Това ще ви позволи точно да изчислите всички размери на покрива и необходимите покривни материали, парна бариера и изолация.

Повечето селски къщи са оборудвани с покриви с четири скосявания. Височината на такъв покрив спрямо таванския етаж е 1,5 м. Върху гредите се набива дъска от 25 мм. като грубо покритие с малки празнини, към него е прикрепен пароизолационен филм или обикновен покривен материал.

Като основен покривен материал трябва да се използват меки керемиди.

Обшивка на външната стена на рамката
Отвън всяка стойка на рамката е обшита с дъска от 25 мм. и ширина 100 мм. Желателно е кожата да се закрепи под ъгъл към рамката, за да се увеличи твърдостта. Може да се облицова с плочи от циментови дървесни частици. Той е малко по-скъп, но по-удобен и по-бърз за инсталиране.

Виж повече

Проектиране и изграждане на дървена къща

За да си починете от суматохата на ежедневието, понякога просто искате да отидете сред природата и да подишате чист въздух. Можете да решите този проблем, като закупите парцел извън града и там построите къща от бар.

Ние проектираме сградата
На първо място, трябва да създадете проект за бъдещия дом, като вземете предвид желанията на всички, които ще живеят в него. На този етап е необходимо да се определят необходимите строителни материали, да се планира свързването на необходимите комуникации и да се закупят всички необходими материали, както и да се направи чертеж на бъдещата сграда както отвътре, така и отвън.

След това си струва да получите разрешение за строеж и да изчислите всички необходими разходи за това, за да съберете предварително необходимата сума за това. Само след като изпълните тези условия, можете безопасно да започнете строителството.

Фондация
Изграждането на основата е най-трудният етап в строителството на сгради. Качеството на основата влияе върху здравината на цялата сграда. Преди да започнете да го правите, трябва да се запознаете с: геодезическите характеристики на почвата, размерите на бъдещата сграда и нейното влияние върху основата и характеристиките на самата къща.

Създайте основа от дърво или стоманобетон. Но ако искате да имате къща изцяло от дърво, тогава основата трябва да е дървена. В същото време професионалистите съветват да се направи пилотна основа за такива сгради.

Изграждане на дървена къща
Иглолистният дървен материал е най-подходящ за изграждане на дървена къща, тъй като такова дърво не се износва толкова бързо, освен това запазва топлината добре и гарантира висока звукоизолация. Най-често за такива къщи се използва масивен или профилиран дървен материал.

Но преди да започнете строителството, е необходимо да проучите всички плюсове и минуси на избрания от вас материал и да извършвате работа стриктно в съответствие с правилата за строителство.

Профилираният дървен материал е лесен за сглобяване у дома. Сградите от него са устойчиви на различни видове деформации, а самият той има красив визуален вид. Повърхностите от профилирания дървен материал са гладки, така че не изискват допълнителна обработка. Основният недостатък на такъв лъч е липсата на възможност за преустройство на сградата.

Освен това за стените на такъв лъч е необходимо да се направи допълнителна топлоизолация. Изборът на точно такъв лъч обаче значително ще улесни процеса на изграждане на къща. Можете да поръчате изграждането на селска къща при изгодни условия от професионалисти на сайта beautiful-houses-from-bars.rf.

Покрив и подове
По време на изграждането на покрива на къщата се извършват работи по монтажа на греди, топло и хидроизолация. Избира се покривен материал, който не само трябва да предпазва сградата от атмосферни влияния, но и да се комбинира с цялостния дизайн на къщата.

За да бъде вашият дом топъл и уютен, трябва не само да създадете добър покрив и стени, но и да се погрижите за качеството на подовете. Първо трябва да поставите пода и междинните дъски, а след това да започнете да полагате топлоизолацията, върху която евентуално ще лежи подът.

Комуникационни системи
При създаването на проект, на първо място, е необходимо да се разработят най-удобните условия за живот в къщата. Например, за да подадете вода в къщата, можете да направите кладенец в двора. Изборът на отоплителна система зависи преди всичко от местоположението на къщата и вашия личен избор.

Например, не винаги е възможно да се отоплява сграда с газ, поради липсата на газопровод наблизо. Можете да изберете и котел на твърдо гориво. Също така трябва да се погрижите за създаването на канализационна система. Що се отнася до електрозахранването, цялата работа, свързана с електричеството, е най-добре поверена на висококвалифициран електротехник.

Виж повече

Характеристики и нюанси на покривни услуги

Никоя сграда не може да се представи без покрив. Той не само прави сградата да изглежда естетична и завършена, но и изпълнява основните защитни функции. Въпреки факта, че покривните работи се извършват в края на строителството на къщата, проектът на покрива се изготвя още преди началото на подготвителната работа.

Изграждането на покрива се извършва само от специалисти, тъй като този процес изисква специално обучение, наличието на тежко оборудване и инструменти.

„Покривен пай“ и неговата инсталация
Покрива не случайно се нарича „пай”, тъй като съдържа няколко задължителни слоя, които гарантират, че изпълнява функциите си. Независимо от материала, от който ще бъде изработен покривът, той се състои от следните елементи и слоеве: хидроизолационен слой, изолация, слой, който предпазва конструкцията от вятър, външно покритие, вентилация и дренажна система.

Покривният монтаж е поетапно монтиране на всички слоеве, покриване на покривния материал с боя и изграждане на вентилационна система. Външното покритие трябва да се избира много внимателно, като се вземат предвид очакваното натоварване от валежи на покрива, преобладаващия тип климат, конструкцията на самия покрив и предназначението на сградата.

Всеки тип покрив – двускатен, бедрен, плосък, мансарден, шатра – изисква специален подход към монтажа на покрива, а технологията на работа има свои собствени специфики.

Монтаж на покрив в зависимост от вида на покрива
Покривните работи с плосък или навесен покрив са доста прости и се извършват за кратко време. За това се използват валцовани гъвкави покрития или полимерни мембрани.

В първия случай листовете материал са плътно свързани чрез заваряване под въздействието на горещ въздух. Шевовете се обработват със специални мастики. Мембраните са залепени към покривната замазка и също са здраво свързани помежду си. За изолация се използват екструдирани материали или минерална вата.

За по-сложни покривни конструкции, в които има два или повече наклона, се използва велпапе, битумни керемиди, европлот или поцинкована стомана, което е необходимо при създаването на шев покрив.

Тъй като тези видове покриви често предполагат наличието на таванско помещение, за изолация се използват вещества на минерална основа или фибростъкло. Топлоизолационният слой се полага или в самия таван, или по покривните склонове. Цените за покривни работи в Киев зависят от сложността на предстоящите работи и времето на данните за тяхното изпълнение.

Ремонтни дейности и поддръжка
Без значение колко добре и качествено е издигнат покривът, под въздействието на външни фактори покривният материал се влошава, губи своите свойства и външен вид. Във всеки случай с течение на времето ще се наложи текущ или основен ремонт.

Ако на покрива се появят пукнатини, малки дупки или отоци, текущият ремонт ще бъде достатъчен. Това включва подмяна на покритието на определени места или отстраняване на дефекти на стария покрив. По време на основен ремонт целият стар покривен материал се отстранява и се монтира нов по периметъра на покрива. Този вид ремонт обаче може да не е необходим, ако текущият е направен навреме.

За да се осигури дълъг експлоатационен живот на покрива, поддръжката на покрива трябва да се извършва поне два пъти годишно. Включва щателна проверка на покрива, почистване на канали и вентилация, отстраняване на отпадъци от покрива и отстраняване на дребни щети.

Виж повече

Особености при монтаж на метални плочки

Най-добрият материал за покриване на скатни покриви е металният покрив. Голямата популярност на този материал се дължи на неговата здравина, атрактивен външен вид и ниска цена.

Можете да поръчате полагане във фирма, която се занимава с покриви, тъй като цените в тяхната ценова листа са много демократични. Крайната цена за услугата се предоставя след измервания и изготвяне на работен план. Този тип керемида се използва при монтаж на четирискатен покрив.

Какво е метална керемида?
Основният материал за производството на метални плочки е поцинкована профилирана ламарина, която е допълнително обработена със специални вещества за защита от корозия. За да се постигне идеална прилика с керамичните плочки, върху него се прилага модел с помощта на оборудване за щамповане.

Голям плюс на този материал е ниското му тегло, поради което не е необходимо да се укрепва основата на къщата, което значително намалява разходите за реконструкция на покрива.

Подготвителна работа
Преди да продължите с директното полагане, е необходимо да измерите покривните наклони диагонално, за да избегнете изкривяване. И също така проверете дали повърхността е равна в областта на наклона и стрехите. Ако все още има несъответствие и то вече не може да бъде коригирано, тогава плочките ще трябва да бъдат положени наравно с ръбовете на щайгата.

За да може покривът да се окаже перфектен, трябва да закупите само висококачествени материали и да инсталирате в съответствие със строителните норми и разпоредби, в противен случай цялата работа ще бъде неефективна.

Успоредно на стрехите, трябва да изградите щайга с помощта на дървени летви, като последните трябва да са по-широки от всички останали с около 10 mm. Там, където покривът има наклон, близо до комина и таванските прозорци, е необходимо да се укрепи щайгата.

За да се осигури допълнителна вентилация на покрива, е необходимо да се фиксира контрарешетка върху гредите и вече е необходимо да се монтира хидроизолационен материал върху него, за да се предпази покрива от атмосферни валежи.

Подготовката на покрива за полагане на метални керемиди е най-важната част, която ще отговаря за издръжливостта и надеждността на покритието.

Директен монтаж
Металната керемида на скатен покрив започва да се полага от края на сградата, като се извършва монтаж в основата на стрехите. Всеки лист е фиксиран с помощта на самонарезни винтове. С полагането на плочките се поставя и дограма.

Всеки лист метална керемида има специален жлеб, за да може течността да тече през него, така че следващият лист трябва да се припокрива малко, което предпазва покрива от влага. Дренажът се монтира само след укрепване на покрива.

Монтаж на скатен покрив
При полагане върху четирискатен покрив се използват модулни керемиди. Той е много по-удобен от класическия, тъй като има по-малък размер, не се деформира по време на монтажа и изисква малко припокриване. Поради което е необходим много по-малко материал.

Освен това този тип керемида има чупка, която допълнително предпазва покрива от атмосферни явления.

Всеки тип плочки има свои собствени характеристики по време на монтажа, както и в подготвителния етап. Следователно не е лесно да се върши качествена работа без определено умение и знания. Цената на добър покрив е твърде висока, така че е по-добре да поверите този въпрос на професионалисти. Друг плюс да поръчате монтаж на метални плочки от професионалисти е, че те знаят всичко за модулните плочки и ще извършат работата според стандартите за полагане на материала.

Виж повече

Разнообразни покриви и подготовка за тяхното подреждане

Най-успешните и популярни технологии за създаване на надеждни, висококачествени покриви на граждански и промишлени строителни обекти включват използването на съвременни меки материали.

Разновидности на гъвкави покривни материали и техните предимства
Професионалното полагане на меки покриви определя външния вид на сградите, тяхната привлекателност, както и надеждната защита на строителните обекти от атмосферни валежи. Днес местни и чуждестранни производители на покриви предлагат широка гама от гъвкави покривни материали. Може да бъде листов, ролков, мембранен тип и под формата на меки плочки.

В основата на битумния покрив, който е по-популярен в сравнение с покривния материал, състоящ се от 3-5 слоя, закрепени с битумен мастик, са полимерни и гумено-битумни материали. Ползите от него включват:

 • практичност и еластичност;
 • леко тегло;
 • устойчивост на процеси на гниене и окисление, влага, ултравиолетова радиация, температурни крайности;
 • широко приложение в строителството;
 • разнообразие от текстури, цветове, текстури и размери;
 • съответствие с международните стандарти за качество и изискванията на SNiP;
 • екологична безопасност;
 • осигуряване на висококачествена изолация, непрекъсната структура и ефективна плътност на покритието;
 • възможност за покриване на всякакви сложни повърхности;
 • привлекателен външен вид;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • съвпадение на цена и стойност.
 • Битумният мек покрив се състои от основа, покрита с полимерна смес и защитен слой от двете страни. Ролковите материали се използват широко за създаване на висококачествена изолация на плоски покриви. Отличават се с полимерно покритие отвън и натрупан слой битумен мастик отвътре.

Модерните гъвкави керемиди са предназначени да създадат атрактивно естетично покривно покритие върху покриви с наклон над 12º. Термохимичният метод на боядисване, използван при производството му, позволява да се изключи промяната в цветовия нюанс на материала и отделянето на шисти или базалтова превръзка.

Подготовка за подреждане на мек покрив и често срещани грешки при монтажа
Правилните подготвителни мерки за полагане на мек покрив определят качеството на покривното покритие и надеждната защита на сградите от атмосферни валежи.

След избора на материала, изчисляването на количеството му, е необходимо да се закупят строителни инструменти и допълнителни елементи под формата на корнизи, килими за облицовка и за долината, материали за вентилация, топлина, пара и хидроизолация, фронтонни метални профили.

Освен това трябва да има крепежни елементи под формата на лепило за гъвкав покривен материал и гвоздеи със специални странични нарези.

Непрофесионалното монтиране на меки покривни материали много често води до дефекти и лошо качество на покритието.

Грешките при създаването на летва, пароизолация и вентилация, както и полагането на гъвкав покрив върху най-уязвимите участъци на покрива, недостатъчната плътност на докинг зоните и неправилно изпълнените крепежни елементи на материала водят до необходимостта от ремонтни дейности.

За висококачествено полагане на гъвкав покрив се препоръчва инсталирането му да се повери на квалифицирани специалисти, които осигуряват дългосрочна гаранция за покривни работи.

Виж повече

Монтаж на покрив с метални плочки

Преди да продължите с монтажа на метални плочки, трябва да разберете определенията и понятията, да направите изчисления на цялата предложена работа и да закупите всички необходими материали. Ако собственикът не започне незабавно работа и профилът ще се съхранява известно време, тогава листовете трябва да бъдат преместени с летви, за да се предотврати образуването на корозия и ръжда. Да започнем с най-важното:

Изчисляване на покрива
Обикновено дължината на един лист плочки трябва да бъде равна на дължината на наклона на покрива, така че не е трудно да се изчисли необходимото количество покритие. Най-удобно е да правите изчисления от чертеж. За да бъде чертежът възможно най-точен, в допълнение към дължината на ръба на покрива и размера на наклона, проверете правилния периметър на покрива. Има ли правоъгълна форма?

Можете бързо и точно да изчислите необходимото количество метални плочки в Минск, както следва: дължината на корниза се разделя на ширината на листа от плочки. Изчислението трябва да включва марж, който трябва да стърчи над ръба на стрехите.

Работа преди монтажа
Преди започване на работа е необходимо да се извърши хидроизолация, топлоизолация, вентилация. Хидроизолацията е монтирана под щайгата. Хидроизолационното покритие се застъпва, като се започне от стрехите до билото на покрива, като се оставя място в горната част на покрива за вентилация.
Вентилационното устройство е направено на котата на покрива. Ако таванът на къщата не се отоплява, тогава от краищата се правят вентилационни прозорци.

Монтажна работа
Преди полагането на листовете се прави щайга на стъпки от 35 см. Монтирането на плочки с двускатен покрив започва от края, а покривът с форма на палатка е покрит от висока точка, от двете страни наведнъж.

Листовете са подредени по такъв начин, че ключалката на вълната да приляга плътно към вече монтирания лист. Ако покривът е монтиран от лявата страна, тогава под вече лежащия се монтира друг лист.

За по-точна работа няколко листа се закрепват заедно, след това се подравняват по корниза и след това листовете се закрепват по цялата дължина на теглича. На билото листът се закрепва с винт, след което се полага следващият.

Припокриването се фиксира отново с един винт в най-високата точка на вълната, плочките прилягат плътно. Отново се закрепват няколко листа и едва след това покритието се закрепва към щайгата. Закрепването се извършва с винтове в отклонението на вълната. Консумация на винтове на 1 кв. м около 8 бр. Застъпването на плочките е 25 см, като закрепването става във втората вълна. Уплътнителят се използва в припокриванията, уплътнителната лента се използва на билото.

Монтаж на скейт
Когато плочката е напълно монтирана и фиксирана, билото е монтирано. Под него се поставя уплътнителна лента. Лентата на скейта е фиксирана на всяка втора вълна на профила.

 • Полезни съвети
 • След приключване на монтажните работи монтирайте снегозадържателя;
 • преди да поставите плочките, трябва да ги боядисате;
 • когато извършвате монтажни работи, трябва да се движите внимателно по покрива, като стъпвате само върху кофражните ленти;
 • след закрепване, останалите чипове и гарнитури от покрива се отстраняват с мека метла;
  точките на закрепване са пребоядисани.
Виж повече

Какво трябва да знаете преди да инсталирате битум

Известно е, че покривът на къщата играе ключова роля не само в естетическо отношение, но и по отношение на експлоатацията и дълголетието на всяка сграда. Ето защо трябва да сте много внимателни към избора на материали, тяхното качество и експлоатационен живот.

Подготовка на повърхността за херпес зостер
Ако сте избрали такъв материал като керемиди за покрив, тогава, на първо място, той трябва да отговаря на всички съвременни изисквания. Не е маловажен фактът, че преди да започнете полагането на покривни елементи, е необходимо правилно да подготвите самата основа, върху която ще лежат.

Основата за покрива може да се счита за плоска повърхност, направена например от дъски, и специална дървена щайга. За да създадете висококачествени подови настилки за гъвкаво покритие, можете да използвате материали като влагоустойчив шперплат, ПДЧ, както и ръбове и дъски с език и канал. Процедурата за монтаж на избрания материал трябва да се извърши в съответствие с инструкциите за монтаж на конкретен материал.

За да се осигури максимален експлоатационен живот на дървените елементи в покривната конструкция, те се третират със специални антисептици.

Монтаж на шперплат под мек покрив и подреждане на вентилация
Известно е, че покривната конструкция е постоянно подложена на натиск от фактори като вятър, дъжд или снеговалеж. Подобен ефект от външната среда има и върху самия мек покрив.

Съответно, дори при проектирането на самия покрив трябва да се вземат предвид всички тези фактори. И в крайна сметка, въз основа на всички изчисления, е необходимо да изберете дебелината на гредите и стъпката на нейното инсталиране, което може да осигури оптималната работа на цялата конструкция. И покривът може лесно да издържи на всякакви натоварвания.

Освен това е особено важно за работата на всеки покрив след полагането на мек покрив да се спазва оптималният температурен режим. Това е много важно в случай, че таванските стаи са оборудвани под нов покрив.

За да се поддържа оптимален режим, има средства като вентилация и вентилация. Благодарение на това е възможно да се избегнат проблеми под формата на прекомерна влага, мухъл и развитие на гъбички.

Полагане на допълнителен изолационен слой и други елементи
Ако покривът има значителен наклон, от около 12 до 18 градуса, тогава е необходимо да се постави друг слой върху почти цялата повърхност на покривния лист. Полагането се извършва отдолу и отгоре с припокриване.

Материалът се фиксира с помощта на поцинковани крепежни елементи, т.е. с помощта на поцинковани пирони с уголемена шапка. Всички места в областта на кръстовището с покрива се обработват с материал като битумен мастик.

Също така, преди да монтирате плочките, ако това е предвидено в проектната документация, е необходимо да прикрепите специални куки за монтиране на дренажни системи към всички греди.

Виж повече

Критерии за избор на покривен материал

Покривът на къщата предпазва домакинството от валежи, вятър, студ и други метеорологични „неприятности“. Неговите защитни способности се осигуряват от сложен дизайн – „покривен пай“, в който важна роля играе покривният материал.

Някои разработчици предпочитат да избират покрив според външния му вид: да бъде красив и оригинален и за предпочитане евтин. И все пак, основният акцент при избора трябва да се направи върху производителността, а не върху красотата. На съвременния пазар на строителни материали има няколко основни вида покривни материали, които са в най-голямо търсене сред разработчиците.

Видове покривни материали
Естествените керемиди са най-старият покривен материал, устоял на времето. Той е екологичен, естествен, издръжлив, изглежда много добре отвън, особено ако къщата е декорирана в подходящ стил. С всичко това плочките са скъпи, крехки, имат голямо тегло, което изисква подсилена конструкция на фермовата система, носещи стени и основи, а монтажът й отнема много време.

Металната плочка е най-популярният заместител на естествените плочки. Всъщност това са листове метал, покрити със защитен полимерен слой, имитиращ повърхността на плочки. Металната керемида е лека, издръжлива, бързо и лесно се монтира, не изисква допълнителни грижи по време на работа, нейният полимерен слой е представен в широка гама от цветове. Недостатъците включват склонност към корозия, голямо количество отпадъци, когато се използват за покриви със сложни форми, както и „шумни“. Покривната конструкция от метални керемиди трябва да има паро- и хидро-, а понякога и звукоизолационен слой и добра вентилация.

Мекият покрив е малки „клапи“ от гъвкави керемиди. Подходящи са за покриви с нестандартни сложни форми, включително извити, тъй като могат да се деформират. Широка гама от форми и цветове ви позволява да създадете не само надежден, но и красив покрив, напомнящ на мозайка. Гъвкавата плочка е лесна за монтаж, има ниско тегло, абсорбира звуците и при необходимост лесно се подменят повредените участъци. Основата за мек покрив трябва да е солидна.

Ондулин – керемиди – един от най-популярните покривни материали, който има редица предимства. Лекото му тегло позволява бързо и лесно монтиране на покрива, без да се прибягва до помощта на специалисти. Ondulin е универсален материал, може да се използва на покриви с всякаква сложност, а широката гама от цветове ви позволява да изберете правилния нюанс. Щайгата на рафтовата система за ондулин трябва да бъде възможно най-твърда.

Шиферът постепенно губи позициите си на пазара, отстъпвайки място на нови покривни материали, въпреки че често се използва за покриви на спомагателни сгради: навеси, гаражи и др. Той е тежък, крехък, има непредставителен външен вид, но е издръжлив и сравнително евтин. Съдържа азбест, така че не може да се използва в жилищни сгради.

Ролковите покривни материали са подходящи за плоски покриви. Те могат да имат битумна или битумно-полимерна основа, да се продават под формата на ролки или под формата на мастика. Основните изисквания към тях: устойчивост на температурни крайности, плътност и издръжливост.

Покривните материали трябва да се купуват само от доверени компании с добра репутация. Фирма БудМП – строителни материали в богат асортимент и на достъпна цена.

Материали за ремонт
В случай на изтичане под формата на пукнатини на покрива, те могат да бъдат запълнени с течна гума. Може да се използва на труднодостъпни места, като в същото време не е необходимо да се демонтира покривният материал.

Ако причината за теча е повреден участък от покрива, той може да бъде ремонтиран на място. Например, течащ лист метална керемида се заменя с нов, както и естествени или гъвкави керемиди се демонтират индивидуално.

В случай на метална плочка с незначителни повреди, достатъчно е да отворите повърхността й с антикорозионна боя, което ще удължи нейната експлоатация за няколко години.

Ремонтът на плосък покрив включва използването на лепенки върху повредени зони. Пластирите са направени от същия материал като основния покрив.

Важен елемент на всеки покрив е хидроизолационният слой.

Хидроизолационните материали са рулонни, течни, филмови и мембранни. Първият тип включва покривен материал и всички негови производни. По време на монтажа платната от рула се свързват по протежение на ставите с пламък на горелка, за да се получи херметична повърхност.

Течната хидроизолация е полимерен състав, който се нанася върху повърхността с пръскачка на два слоя, между които е фиксиран гумиран филм. Основното му предимство е липсата на шевове.

Филмовата хидроизолация позволява на влагата и въздуха да преминават в една посока, което позволява на конструкцията да „диша“. Когато го инсталирате, е важно да го позиционирате правилно с антиоксидантния слой надолу.

Дифузионните мембрани, подобно на филмовата хидроизолация, премахват излишната влага и пропускат въздуха. Те се различават по степента на пропускливост, която трябва да се вземе предвид при избора им.

Виж повече