Блог

Видове материали, от които можем да направим покрив

Покривът може да бъде покрит с различни материали, но когато избирате подходящия за вашия дом, трябва да знаете точно каква покривна фермена конструкция планирате да покриете. Някои материали могат да се използват само с леки наклони. Представяме видовете покривни материали и техните възможни приложения.

Керамични плочки
Керамичните керемиди са един от най-популярните и най-старите покривни материали. Много елегантен и естетичен. Керамичните плочки са негорим материал, устойчив на атмосферни влияния, устойчив на замръзване, както и устойчив на слънчева светлина и механични повреди. Керамичните плочки могат да се използват за извити елементи като покривни прозорци. Също така много подходящ за двускатни, двускатни и многоскатни покриви. Според технологията на производство керамичните плочки се разделят на:

 • естествен,
 • агноб,
 • глазура

Естествените плочки се правят от сурова глина. Той е матов, умерено абсорбиращ, има пореста повърхност. Той приема нюанси на червено и се използва например за реконструкция на исторически сгради. Ангобираната плочка включва добавки от естествени багрила. Приема интересни цветове: нюанси на червено, кафяво, медно, жълто, зелено, синьо и черно. Глазираните плочки се покриват с цветна или безцветна глазура. Поради това той придобива различни цветове.

Циментово-пясъчни плочки

Циментово-пясъчните плочки или бетонните плочки приличат на керамични плочки. Основната разлика е технологията на производство и материалът, от който е направен. Изработен е от смес от цимент, пясък и вода. По форма и начин на полагане може да бъде подобен на керамичните плочки. Въпреки това, за разлика от него, той има по-малка маса. Устойчив на атмосферни влияния и има висока топло и звукоизолация. Може да бъде всякакъв цвят, покрит с акрилна боя. Въпреки това изисква редовна поддръжка.

метална керемида

Металният покрив, както подсказва името, е изработен от ламарина. Различава се с малко тегло. Това е универсален продукт, който може да се използва върху всякакви покриви с наклон не повече от 90°. Устойчив на ръжда и механични повреди. Наличните опции за цвят и форма на металните плочки не изискват допълнителни грижи, но боята може да избледнее при излагане на слънчева светлина. Елегантно и естетично решение.

битумни керемиди

Битумните керемиди или битумните шиндли са подобни по структура на типичните листове покривен филц и технически са много сходни с тях. Те имат сърцевина под формата на здрава матрица от целулоза, фибростъкло или пластмаса. Ядрото е изпълнено с асфалтова маса и покрито с минерални гранули. Те са устойчиви на температурни крайности, деформация и влага. Битумните керемиди са леки.

Други видове покриви

В допълнение към тези най-популярни покривни материали можете да срещнете и следните:

 

 • покривни панели – рядко се срещат в жилищното строителство, обикновено се използват на промишлени покриви и на покриви на леки конструкции като навеси, беседки или гаражи,
 • покривна мастика – използва се за покриване на плоски покриви
  дървени плочки – преди бяха много популярни, днес предимно в стари дървени къщи,
 • сламен или сламен покрив от естествен материал – широко използван в миналото, днес почти изключително за ремонт на стари исторически колиби.
 • екологични зелени покриви – модерно решение, което се състои в засяване на покривите с растителност.
Виж повече

Предимства и недостатъци на дървените материал

Покривният надвес може да бъде изграден по различни начини. Един от най-популярните е дървеното пилене. Като всяко решение, покривната обшивка също има своите предимства и недостатъци. Представяме ви какво характеризира покривните пилони и на какво да обърнете специално внимание при избора си.

Дървени стружки – най-важната информация
Доскоро дървената облицовка беше най-популярният начин за изграждане на покривен надвес. И до днес той е много популярен и често се избира за изграждането на надвеса на покрива. Пиленето на дърво обикновено се извършва чрез производство, подрязване на отделни елементи и след това изсушаване и импрегниране. Сред материалите, от които се правят дървени стружки, най-често се използва дърво:

 • борове,
 • смърч,
 • лиственици
 • кедър,
 • сибирска лиственица,
 • Скандинавски смърч.

 

 • Монтажните ленти се заковават перпендикулярно на гредите точно до дъската на стрехите и стената. Лентите се закрепват с отделни пирони в средата на ширината. В началото и в края се заковават къси дъски. В ситуация, при която разстоянието между тях е 80-100 см, се използва допълнителен прът в средата на обхвата на такъв надвес. Ако правите дъски са положени на шева, няма нужда да правите вентилационни отвори, тъй като има празнини между дъските. От друга страна, ако отделните дъски са с профилирани ръбове и са положени на пода, се оставят вентилационни отвори и се покриват с мрежа.

Дървените стърготини се използват най-често в класически блокове, които имат дървени декоративни елементи. Пиловете се предлагат в различни форми, видове орнаменти, дебелини или устойчивост на влага. Необходимо е съответно да подберем параметрите на дървения обшив в зависимост от техническите възможности на сградата, нейното местоположение и нашите предпочитания. Трябва да се помни, че в случай на къщи, разположени във влажна или гориста зона, изберете дървени елементи, които ще се характеризират с повишена устойчивост на влага. Това ще ни предпази от проникването на мухъл и гъбички вътре в къщата.

Дървени стружки – предимства
Дървените стружки все още често се избират, наред с други неща, поради многото предимства. Сред тях си струва да се спомене:

 • естетичен и естествен вид,
 • приятна миризма на дърво
 • устойчивост на неблагоприятни климатични условия,
 • сила,
 • устойчивост на деформации и повреди,
 • екологичен материал.
 • Дървени стружки – недостатъци

В допълнение към предимствата, посочени по-горе, дървените стружки имат и своите недостатъци. Сред тях са посочени:

 • най-скъпият вид шиене на покрива,
 • чувствителност към механични повреди и изкривявания,
 • чувствителност към вода и влага,
 • трудоемък монтаж
 • необходимостта от редовна поддръжка на всеки няколко години увеличава разходите за използване.

 

Въпреки това, чрез избора на правилния вид дърво и извършването на системна поддръжка, ние можем ефективно да предотвратим съдържанието на влага и изкривяването на дървото. Дървените импрегнации ще ги предпазят както от неблагоприятни дъждове, така и от слънцето и вятъра. Препаратите проникват в дълбоките слоеве на дървото, действат фунгицидно и предотвратяват биоразграждането.

Виж повече

Как покривът сигнализира за необходимостта от ремонт?

Покривът е бариера за цялата къща, предпазвайки нея и нейните обитатели от атмосферните влияния. Затова е необходимо да се обръща внимание на състоянието на покрива му и на цялата конструкция, а редовните прегледи не са само въпрос на естетика, но преди всичко на безопасност. Ето и нашите препоръки на какво да обърнем специално внимание, когато става дума за състоянието на покрива и как той сигнализира за необходимостта от ремонт.

Кога трябва да се направи ремонт на покрива?

В някои ситуации може да се наложи подмяна на цялата конструкция, покривната ферма, но в повечето случаи ремонтът на покрива ще бъде достатъчен. Ремонтът на покрива е желателен и дори неизбежен, ако:

 • покривът започва да тече и водата навлиза в жилищните помещения, което може да причини големи щети,
  имаме работа с видима повреда на покритието, в такава ситуация е необходимо покривната повърхност да се ремонтира възможно най-скоро, за да се елиминира рискът от изтичане (ситуацията е много по-проста за собствениците на керемидени покриви – понякога е достатъчно за подмяна на отделни елементи, но в случай на покриви, покрити с метални керемиди или керемиди) , ще трябва да се смени целият наклон),
 • поради ниската естетика на покрива, това може да бъде още една причина за ремонта му – дори най-висококачественото покритие губи първоначалния си вид с течение на времето и трябва да се актуализира.
 • Кога се налага подмяна на цялата покривна конструкция?
 • Обикновено е достатъчно да се ремонтира или поднови покривният наклон, но в някои случаи може да се наложи възстановяване на цялата покривна конструкция. Смяната на покрива се извършва в ситуации, когато:

 

структурата на покривната ферма е засегната от насекоми, паразитиращи в дървото,
твърда повърхност или ферма е засегната от гъбички,
във всеки случай, ако наклонът на покрива провисне и конструкцията се напука.

Горните ситуации изискват възможно най-бърза реакция. Пренебрегването на тези рискове може да доведе до сериозни последствия, а в крайни случаи дори до строителна катастрофа.

В какви други случаи е препоръчително да ремонтирате покрива?
Ремонтът, обновяването или преустройството на покрива обаче трябва да се извършва не само от съображения за безопасност. Решението за подмяна на цялата покривна конструкция или покритие трябва да бъде взето, когато:

 • искаме да актуализираме визуално външния вид на покрива,
 • Планираме да преустроим таванското помещение за живеене.

Керамичните и циментовите керемиди принадлежат към групата на тежките покриви, теглото им се взема предвид от проектанта на етапа на проектиране. Ето защо, ако ще сменяме покрив от метални керемиди с друг вид керемиди, трябва да сменим или поне да укрепим покривната конструкция. От своя страна, при смяна на керамични керемиди с други, не е необходимо да се консултирате с архитект или да укрепвате покривната конструкция, ако тя е в добро състояние. При адаптиране на тавана трябва да се има предвид теглото на изолацията, в този случай е препоръчително да се консултирате с инженер-конструктор.

Отстраняване на Етернитни покрития

Собствениците на сгради, покрити с етернитни (азбестоциментови) плочи, трябва да ги премахнат до 2032 г. Такова задължение е наложено от Европейския съюз. Такъв демонтаж трябва да бъде поверен на фирма със съответните разрешителни. Демонтираните етернитни плочки, съдържащи азбест, трябва да се изхвърлят незабавно.

Виж повече

На какво да обърнете внимание при избора на строителен екип за изграждане на покривна конструкция?

Покривът е важен конструктивен елемент на всеки дом. Той изпълнява не само естетически функции, но преди всичко предпазва сградата и нейните обитатели от екстремни климатични условия. Затова покривната конструкция трябва да бъде направена правилно и надеждно от професионален строителен екип. Ето нашите препоръки на какво трябва да обърнете внимание при избора на екип за изграждане на покривна конструкция.

Специализация и опит

Сред фирмите за покриви можете да намерите както такива, които изграждат всички видове покриви, така и такива, които са специализирани в изграждането на определени видове покриви. Когато избирате екип, на който да поверим изграждането на нашия покрив, трябва да обърнете внимание на сертификатите, които притежава потенциалният изпълнител.

Компанията, която може да се похвали с участие в обучения, организирани от браншови организации и производители на строителни материали, потвърждава по този начин своята загриженост за професионалното развитие на служителите. Това също доказва, че тя е в крак с новите тенденции. Предприемачите, които са запознати с най-новите решения, могат едновременно да дадат на клиента съществени и конкретни съвети.

Освен това, за да се уверим в опита на екипа, на който искаме да поверим изграждането на покрива, следва:

 • вижте снимки на завършени проекти,
 • лично да видите резултатите от работата, извършена от този екип,
 • събира обратна връзка от други клиенти, които преди това са наели този изпълнител.

Договор и гаранция

При избора на подходящ екип за изграждане на покривна конструкция, още преди започване на работа, трябва да се обърне внимание на подготовката и подписването на договор – за предпочитане с официално регистрирана фирма. Договорът винаги е надеждно решение и освен това доказателство за компетентността на изпълнителя. Договорът е особено важен при възможни конфликти, разглеждане на искове или подаване на жалби. Договорът трябва ясно да определя обхвата на работата, датата на завършване и общата цена на услугите, както и график за плащане.

Също така е необходимо да се обърне внимание на факта, че фирмата предоставя гаранция за извършената работа и това също е включено в договора – в случай на недостатъци, изпълнителят ще бъде длъжен да ги отстрани в определения срок. Не забравяйте, че несъвършенствата или други проблеми не винаги са резултат от липса на компетентност, липса на опит или небрежно отношение. Всички хора правят грешки, а договорът и гаранцията осигуряват сигурност и за двете страни.

Допълнително предимство на потенциален изпълнител на покриви е, че има сключена застраховка Гражданска отговорност. Това е допълнителна финансова гаранция в случай на щети в резултат на или по време на работа. Важна е и добрата комуникация с изпълнителя. Ако от самото начало е лесно да се свържете, да общувате с него и той е готов да отговори на зададените въпроси, това опростява целия процес.

Оборудване на строителния екип

Също така си струва да се обърне внимание на оборудването на бригадата, на която искаме да поверим изграждането на покрива. Инструментите и материалите, с които работи екипажът, както и оборудването, с което превозват строителни материали, демонстрират професионален подход към работата и задълженията им. Добре оборудваният екип ще гарантира високо качество и ефективност на работата.

Виж повече

Покривна конструкция. Какво е значението и ?

Покривът е характерен елемент на всеки дом. Формира най-високата си точка и завършек. В допълнение към естетическата си функция, покривът играе важна роля за защита от атмосферни влияния. Ще ви кажем какво представлява самият покрив и какви функции изпълнява. Това си струва да знаете дори преди да започнете да проектирате и строите къща и нейния покрив.

Какво е покрив и защо е необходим?
Покривът е най-високата част на всяка сграда. Основната задача на покрива е да покрие къщата и да предпази нейната вътрешност от неблагоприятни метеорологични условия. Много често формата на покрива се проектира, като се вземат предвид климатичните условия, в които ще бъде построена къщата. В райони, където често вали дъжд или сняг, скатните покриви са най-добрият избор за ефективно отвеждане на дъжд и топящ се сняг. Добър пример са планинските къщи, типични за Подхале и Татрите, с високи, стръмни и многоскатни покриви.

В съвременното строителство, както в частни къщи, така и в обществени сгради, много често се използват плоски покриви. Този тип архитектура се среща най-често в големите градове и техните предградия. Те се вписват перфектно в минималистичните архитектурни тенденции. Голямото предимство на такива покриви е относително ниската цена на конструкцията, както и лесният достъп за почистване или ремонт.

Как се прави покрива?

Всеки покрив се състои от два основни елемента:

носеща конструкция: най-често използваният материал за изграждане на носещата конструкция на покрива са дървените греди, задачата на носещата конструкция е да пренесе тежестта на покрива върху стените на сградата
покриви: изборът на покритие зависи от климатичната зона и архитектурния стил, най-популярните покривни покрития включват керамични керемиди, покривен филц, метални керемиди, бетонови керемиди и керемиди .\

Защо покривната конструкция е толкова важна?

Покривът определено трябва да бъде направен надеждно, от най-качествени материали и с внимание към всеки, дори и най-малкия детайл. Трябва да се помни, че само професионално изработеният покрив ще защити надеждно къщата и нейните жители от неблагоприятни метеорологични условия. Покривът не трябва да пропуска влага или вода. В противен случай може да се повреди цялата покривна конструкция. В допълнение, добре направеният покрив трябва да осигурява ефективна топлоизолация. Добре изолираният покрив значително повишава енергийната ефективност на дома. Благодарение на това нагрятият или охладен въздух няма да излиза през покрива. Това ще намали разходите за отопление и електроенергия.

Стегнатостта, изолационните свойства, здравината и издръжливостта на покрива са много важни. Трябва да обърнете внимание и на правилната вентилация. Той ще осигури оптимално отстраняване на влагата под покрива. Изграждането на покрива винаги трябва да се поверява на професионалисти, които имат опита и знанията, необходими за изграждането на здрав и безопасен покрив.

Виж повече

Видове дренажни системи

Улучните системи са много важен елемент от покрива на всяка сграда. Правилно подбраната система за улуци ви позволява ефективно да отвеждате водата от покрива, а също така предотвратява образуването на петна по стените. Но за да отговаря на всички критерии и да бъде надеждна, улучната система трябва да е херметична и подходяща за покрива и сградата.

Какво представлява дренажната система?
Дренажната система се състои от отделни елементи, които трябва да бъдат добре комбинирани помежду си. Това ще гарантира неговата плътност. Улучните системи могат да бъдат изработени от различни материали и да имат различна форма на напречно сечение. Стандартните дренажни системи се състоят от следните елементи:

 •  улуци,
 • външен ъгъл,
 • вътрешен ъгъл,
 • скоба за поддържане на улуци и ъгли,
 • удължен монтаж с конектор за улуци,
 • дренажна тръба,
 • коляно,
 • скоба за дренажна тръба,
 • тениска,
 • отваряне на ревизия,
 • картер,
 • дренаж.

Видове дренажни системи в зависимост от материала на производство
Улучните системи могат да бъдат изработени от различни материали. Всеки от материалите има свои собствени характеристики и следователно може да се използва в конкретни случаи. В зависимост от материала на производство се разграничават следните дренажни системи:

медни улучни системи: те са издръжливи и естетични, изработени от медна сплав, която патинира под въздействието на атмосферните условия, използват се в исторически сгради и в частни къщи с покриви от медна ламарина или керамични плочки,
цинк-титаниеви улучни системи: те са издръжливи и ефективни, не изискват допълнителна защита или поддръжка, фабрично са патинирани, имат грапава повърхност, която може да доведе до натрупване на мръсотия в тях, експлоатационният им живот може да надхвърли 100 години,
улучни системи от поцинкована стоманена ламарина: покрити са със защитен слой от цинк и допълнителен защитен слой от пурал, пластизол или полиестер, това е един от най-разпространените видове улуци, устойчиви на корозия, атмосферни влияния и механични повреди, но могат да бъдат трудни за обработка, имат дълъг експлоатационен живот, могат да се използват в почти всяка сграда, на почти всеки покрив, предлагат се в много широка гама от цветове,
алуминиеви улучни системи: покрити са със защитно покритие, устойчиви на атмосферни влияния и корозия, трудоемки при металообработка, най-леките са от всички видове улучни системи, имат гладка повърхност,
пластмасови улучни системи: не изискват поддръжка, устойчиви са на слънчева светлина и химични фактори, леки са, лесни за монтаж и сравнително евтини, предлагат се в различни цветове, характеризират се с високо термично разширение, но трябва да се използват подходящи съединители и методи за монтаж.
дървени улучни системи: това е уникално решение, което се прави по поръчка, такива улучни системи се използват например в дървени планински хижи или на сламени покриви.
Видове дренажни системи в зависимост от формата на напречното сечение
Системите за улуци могат да се различават и по формата на напречното сечение на улука. Най-често срещаните улуци са полукръгли. Тази форма дава на улучната система най-голяма устойчивост на напрежение. Можете също така да намерите системи с полуовално, трапецовидно, правоъгълно или квадратно сечение. Улуците с нестандартна форма изпълняват преди всичко декоративна функция.

 

Виж повече

Строителният пазар в България е най-добре балансиран в ЦИЕ

Строителният пазар в България се представя най-добре в Централна и Източна Европа от гледна точка на наличие на кадри и цени на строителството, показва докладът „Строителният пазар в ЦИЕ: Ефектът на Икар“ на консултантската компания Colliers International.

Проучването показва, че недостигът на кадри на строителния пазар е главният фактор за повишение на цените на строителство. Това заедно с очакванията за ръст на минималните и средните заплати с подобни темпове, както през миналата година, показва, че динамиката на пазара не върви към успокоение. Румъния и Унгария срещат най-големи предизвикателства по отношение на наличие на кадри и цени на строителство.

Големината и ликвидността на строителния пазар в Полша може да спомогнат за по-плавно посрещане на потенциален спад, считат авторите на доклада.

Офисите заемат най-голям дял (10%-21%) в общия обем новостроящи се площи в настоящия икономически цикъл в столиците на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„В древногръцката митология Икар летял прекалено близо до слънцето, което разтопило восъка в крилата му и той паднал в морето. Считаме, че това е точната аналогия за строителния пазар в ЦИЕ в момента. Икономическите прогнози показват, че вече сме преминали пика му в повечето държави от региона. Връщайки се назад към 2007-2008 г. забелязваме, че именно разходите и цените в строителството са сред основните сигнали за обрат в посоката на развитие още преди началото на световната финансова криза през 2008-2009 г.“, казва Марк Робинсън от Colliers.

Виж повече
ремонт на покриви

Покривът тече. Какво да правя?

Покривът е фундаментална част от пълноценното и безпроблемно функциониране на една сграда. При липсата на поддръжка, една сграда е обречена на допускането на външни фактори (сняг, дъжд, градушка и др.) да влияят не само на вътрешното състояние на сградата – тя е обречена да се руши бавно (или не толкова бавно).

Затова при планиране на какъвто и да е ремонт, свързан с имота ви, е необходимо първо да прегледате състоянието на покрива. Само и единствено при добро състояние на покрива може да продължите към всичко друго, защото при евентуален теч инвестираните усилия и пари могат да отидат на вятъра.

Ами ако установите теч и покривът ви се нуждае от ремонт? Ето какво може да направите:

1. Трябва да се качите в таванското помещение и да направите опит за установяване мястото и причината за теча.
2. Опитайте се да си припомните кога за последно е правен ремонт на покрива и дали изобщо е правен.
3. Определете горното покритие на покрива – керамични керемиди, битумни, хидроизолация и др.
Но дори тези усилия не са необходими от ваша страна! Потърсете ни и ние ще направим този оглед вместо вас. Професионалният поглед и експертиза от наша страна ще ви бъдат от помощ при точно и конкретно изготвяне на оценка на проблема и конкретни мерки за прилагане на решение.

Обърни се към професионалистите в ремонта на покриви!

Виж повече
ремонт на покриви

Демонтиране на скатен покрив

Демонтажът на покрива при наличие на стари или счупени покривни конструкции е никак нелесна задача. Това е технологично и организационно сложен процес, който обаче се случва рано или късно при наличието на продължителни проблеми с покрива, особено, когато ситуацията не може просто да бъде “закърпена”.

Ако живеете в къща, е много вероятно вашият покрив да бъде от т.н. скатен/стълбищен/наклонен вид. При неговото демонтиране стъпките са в следната последователност:

1.Премахване на цялото външно електрическо оборудване, включително антените
2.Разглобяване на комина
3.Премахване на всички допълнителни елементи от структурата – профили на билото, челни и корнизни ламели, софита и др.
4.Фактическо премахване на покривния материал, стартирайки от билото
5.Демонтаж на подпокривната инсталация – топлоизолация, хидроизолация
6.При необходимост трябва да се демонтират и гредите.
Всичко това обаче се извършва в условията на риск предвид височина и деликатност на работата. Обърнете се към нашия професионален екип, който ще предостави услугите си във всички етапи на ремонта на вашия покрив!

Виж повече
покрив-прав

Демонтиране на плосък покрив

Демонтирането на стария и течащ покрив може да се окаже изключително сложна задача. За съжаление при наличието на проблеми с течащия покрив, това е нещо неизбежно. Особено наложителна е намесата, когато ситуацията не може да бъде овладяна.

Жилищните блокове обикновено разполагат с плоски покриви. Ключов момент при демонтирането на такъв плосък покрив е премахването на дебелия монолитен слой. За да осъществим премахването имаме две възможности:

1. Рязане на обвивката – с използване на специален инструмент “шредер”, с който да изрежете по ивиците на горния покривен слой. Това е особено подходящ метод, ако дебелината на слоя не надвишава 30 милиметра.

2.Брадва за покриви – препоръчва се при слой, по-дебел от 30 милиметра. Тогава се използва специална брадва с дълга дръжка, която е подходяща за отделяне на специфичния слой.

Този процес обаче е изключително продължителен и деликатен. Много е важно и да се извърши в сухо време до 20 градуса поради потенциалното топене на битума. Всички тези детайли изискват подготовка, внимание и най-вече повече от един човек. Затова се обърнете към нашия професионален екип, който ще предостави услугите си във всички етапи на ремонта на вашия покрив!

Виж повече