Улучните системи са много важен елемент от покрива на всяка сграда. Правилно подбраната система за улуци ви позволява ефективно да отвеждате водата от покрива, а също така предотвратява образуването на петна по стените. Но за да отговаря на всички критерии и да бъде надеждна, улучната система трябва да е херметична и подходяща за покрива и сградата.

Какво представлява дренажната система?
Дренажната система се състои от отделни елементи, които трябва да бъдат добре комбинирани помежду си. Това ще гарантира неговата плътност. Улучните системи могат да бъдат изработени от различни материали и да имат различна форма на напречно сечение. Стандартните дренажни системи се състоят от следните елементи:

 •  улуци,
 • външен ъгъл,
 • вътрешен ъгъл,
 • скоба за поддържане на улуци и ъгли,
 • удължен монтаж с конектор за улуци,
 • дренажна тръба,
 • коляно,
 • скоба за дренажна тръба,
 • тениска,
 • отваряне на ревизия,
 • картер,
 • дренаж.

Видове дренажни системи в зависимост от материала на производство
Улучните системи могат да бъдат изработени от различни материали. Всеки от материалите има свои собствени характеристики и следователно може да се използва в конкретни случаи. В зависимост от материала на производство се разграничават следните дренажни системи:

медни улучни системи: те са издръжливи и естетични, изработени от медна сплав, която патинира под въздействието на атмосферните условия, използват се в исторически сгради и в частни къщи с покриви от медна ламарина или керамични плочки,
цинк-титаниеви улучни системи: те са издръжливи и ефективни, не изискват допълнителна защита или поддръжка, фабрично са патинирани, имат грапава повърхност, която може да доведе до натрупване на мръсотия в тях, експлоатационният им живот може да надхвърли 100 години,
улучни системи от поцинкована стоманена ламарина: покрити са със защитен слой от цинк и допълнителен защитен слой от пурал, пластизол или полиестер, това е един от най-разпространените видове улуци, устойчиви на корозия, атмосферни влияния и механични повреди, но могат да бъдат трудни за обработка, имат дълъг експлоатационен живот, могат да се използват в почти всяка сграда, на почти всеки покрив, предлагат се в много широка гама от цветове,
алуминиеви улучни системи: покрити са със защитно покритие, устойчиви на атмосферни влияния и корозия, трудоемки при металообработка, най-леките са от всички видове улучни системи, имат гладка повърхност,
пластмасови улучни системи: не изискват поддръжка, устойчиви са на слънчева светлина и химични фактори, леки са, лесни за монтаж и сравнително евтини, предлагат се в различни цветове, характеризират се с високо термично разширение, но трябва да се използват подходящи съединители и методи за монтаж.
дървени улучни системи: това е уникално решение, което се прави по поръчка, такива улучни системи се използват например в дървени планински хижи или на сламени покриви.
Видове дренажни системи в зависимост от формата на напречното сечение
Системите за улуци могат да се различават и по формата на напречното сечение на улука. Най-често срещаните улуци са полукръгли. Тази форма дава на улучната система най-голяма устойчивост на напрежение. Можете също така да намерите системи с полуовално, трапецовидно, правоъгълно или квадратно сечение. Улуците с нестандартна форма изпълняват преди всичко декоративна функция.