Със съвременното решение на проблемите, свързани с дизайнерските решения за покриви, пробитите метални керемиди са заменени от нова подобрена керамична керемида. Такъв материал има много цветови възможности и характеристики на повърхностни покрития, така че използването му е много по-интересно.

И най-смелата идея на всеки дизайнер ще се сбъдне, благодарение на визуалния ефект на керамичните плочки. Освен това, според техническите характеристики, керамичните плочки по никакъв начин не са по-ниски от аналозите. Такъв материал ще продължи много години, като същевременно поддържа изискан и интересен външен вид през целия експлоатационен период.

Видове керамични плочки
Керамичните плочки се определят от три отделни вида, различни по възможни цветове, характеристики на производство и характеристики на нанесения повърхностен слой.

Има такива видове керамични плочки:

Естествени керамични плочки;
Ангобирани керамични плочки:
И керамични плочки с остъклена повърхност.
Всеки вид метална плочка, представен тук, е уникален по свой начин, така че няма да е трудно да се определи най-подходящият за изпълнение на определена дизайнерска идея. Но първоначално си струва да разгледаме всеки от видовете по-подробно.

Естествени керамични плочки
Естествените керамични плочки се отличават с уникален и интересен наситен червено-кафяв цвят. Този нюанс се постига в крайните етапи на производството, когато глината променя цвета си под въздействието на изпичане при високи температури.

Но разликата се състои във факта, че въпреки че експлоатационният живот на такъв материал не е по-нисък от други материали, с течение на времето, под въздействието на слънчевата светлина, цветът на керамичните естествени плочки се променя. Червеният нюанс се заменя с „състарено“ кафяво, което ще изглежда доста изгодно на покрива на всяка къща, като се има предвид матовата повърхност на материала.

Обикновено тази опция се предпочита от дизайнерите, ако трябва да възпроизведат покрива в стила на „старите рицарски замъци“.

Ангобирани керамични плочки
Производството му включва нанасяне на специален разтвор върху плочките, който включва: вода, глина и допълнителни минерали и оцветяващи пигменти. По време на изпичане, излагане на вода на високи температури, последните реагират, което дава желания нюанс.

Повърхността става пореста. Такива керамични плочки не са по-ниски по технически и експлоатационни характеристики, въпреки че, за разлика от предишната версия, оригиналният му нюанс остава същият в продължение на много години.

Благодарение на меките и топли цветове, които се предпочитат при производството, такива плочки ще изглеждат перфектно на „класически“ и „селски“ къщи.

Глазирани керамични плочки
Такъв материал е подходящ за най-сложните и изискани дизайнерски решения. Производството на такава плочка е донякъде подобно на предишната версия, само вместо глина, към разтвора се добавя специално стъкловидно вещество, което се нанася върху елементите на плочките преди изпичане.

Благодарение на този състав керамичните плочки придобиват лъскава повърхност, която не само изглежда грандиозно, но и запазва цвета си в продължение на много години работа. Благодарение на визуалното възприятие покривът, направен в този стил, донякъде ще напомня на „приказна къща“. В допълнение, стъклената структура на покритието има високи водоотблъскващи характеристики.

След като анализираме характеристиките на всеки тип, ще бъде по-лесно да определим на кой от тях да дадем предпочитание при покриване на покрив според интересни дизайнерски идеи.