Покривът може да бъде покрит с различни материали, но когато избирате подходящия за вашия дом, трябва да знаете точно каква покривна фермена конструкция планирате да покриете. Някои материали могат да се използват само с леки наклони. Представяме видовете покривни материали и техните възможни приложения.

Керамични плочки
Керамичните керемиди са един от най-популярните и най-старите покривни материали. Много елегантен и естетичен. Керамичните плочки са негорим материал, устойчив на атмосферни влияния, устойчив на замръзване, както и устойчив на слънчева светлина и механични повреди. Керамичните плочки могат да се използват за извити елементи като покривни прозорци. Също така много подходящ за двускатни, двускатни и многоскатни покриви. Според технологията на производство керамичните плочки се разделят на:

  • естествен,
  • агноб,
  • глазура

Естествените плочки се правят от сурова глина. Той е матов, умерено абсорбиращ, има пореста повърхност. Той приема нюанси на червено и се използва например за реконструкция на исторически сгради. Ангобираната плочка включва добавки от естествени багрила. Приема интересни цветове: нюанси на червено, кафяво, медно, жълто, зелено, синьо и черно. Глазираните плочки се покриват с цветна или безцветна глазура. Поради това той придобива различни цветове.

Циментово-пясъчни плочки

Циментово-пясъчните плочки или бетонните плочки приличат на керамични плочки. Основната разлика е технологията на производство и материалът, от който е направен. Изработен е от смес от цимент, пясък и вода. По форма и начин на полагане може да бъде подобен на керамичните плочки. Въпреки това, за разлика от него, той има по-малка маса. Устойчив на атмосферни влияния и има висока топло и звукоизолация. Може да бъде всякакъв цвят, покрит с акрилна боя. Въпреки това изисква редовна поддръжка.

метална керемида

Металният покрив, както подсказва името, е изработен от ламарина. Различава се с малко тегло. Това е универсален продукт, който може да се използва върху всякакви покриви с наклон не повече от 90°. Устойчив на ръжда и механични повреди. Наличните опции за цвят и форма на металните плочки не изискват допълнителни грижи, но боята може да избледнее при излагане на слънчева светлина. Елегантно и естетично решение.

битумни керемиди

Битумните керемиди или битумните шиндли са подобни по структура на типичните листове покривен филц и технически са много сходни с тях. Те имат сърцевина под формата на здрава матрица от целулоза, фибростъкло или пластмаса. Ядрото е изпълнено с асфалтова маса и покрито с минерални гранули. Те са устойчиви на температурни крайности, деформация и влага. Битумните керемиди са леки.

Други видове покриви

В допълнение към тези най-популярни покривни материали можете да срещнете и следните:

 

  • покривни панели – рядко се срещат в жилищното строителство, обикновено се използват на промишлени покриви и на покриви на леки конструкции като навеси, беседки или гаражи,
  • покривна мастика – използва се за покриване на плоски покриви
    дървени плочки – преди бяха много популярни, днес предимно в стари дървени къщи,
  • сламен или сламен покрив от естествен материал – широко използван в миналото, днес почти изключително за ремонт на стари исторически колиби.
  • екологични зелени покриви – модерно решение, което се състои в засяване на покривите с растителност.