Покривът е бариера за цялата къща, предпазвайки нея и нейните обитатели от атмосферните влияния. Затова е необходимо да се обръща внимание на състоянието на покрива му и на цялата конструкция, а редовните прегледи не са само въпрос на естетика, но преди всичко на безопасност. Ето и нашите препоръки на какво да обърнем специално внимание, когато става дума за състоянието на покрива и как той сигнализира за необходимостта от ремонт.

Кога трябва да се направи ремонт на покрива?

В някои ситуации може да се наложи подмяна на цялата конструкция, покривната ферма, но в повечето случаи ремонтът на покрива ще бъде достатъчен. Ремонтът на покрива е желателен и дори неизбежен, ако:

  • покривът започва да тече и водата навлиза в жилищните помещения, което може да причини големи щети,
    имаме работа с видима повреда на покритието, в такава ситуация е необходимо покривната повърхност да се ремонтира възможно най-скоро, за да се елиминира рискът от изтичане (ситуацията е много по-проста за собствениците на керемидени покриви – понякога е достатъчно за подмяна на отделни елементи, но в случай на покриви, покрити с метални керемиди или керемиди) , ще трябва да се смени целият наклон),
  • поради ниската естетика на покрива, това може да бъде още една причина за ремонта му – дори най-висококачественото покритие губи първоначалния си вид с течение на времето и трябва да се актуализира.
  • Кога се налага подмяна на цялата покривна конструкция?
  • Обикновено е достатъчно да се ремонтира или поднови покривният наклон, но в някои случаи може да се наложи възстановяване на цялата покривна конструкция. Смяната на покрива се извършва в ситуации, когато:

 

структурата на покривната ферма е засегната от насекоми, паразитиращи в дървото,
твърда повърхност или ферма е засегната от гъбички,
във всеки случай, ако наклонът на покрива провисне и конструкцията се напука.

Горните ситуации изискват възможно най-бърза реакция. Пренебрегването на тези рискове може да доведе до сериозни последствия, а в крайни случаи дори до строителна катастрофа.

В какви други случаи е препоръчително да ремонтирате покрива?
Ремонтът, обновяването или преустройството на покрива обаче трябва да се извършва не само от съображения за безопасност. Решението за подмяна на цялата покривна конструкция или покритие трябва да бъде взето, когато:

  • искаме да актуализираме визуално външния вид на покрива,
  • Планираме да преустроим таванското помещение за живеене.

Керамичните и циментовите керемиди принадлежат към групата на тежките покриви, теглото им се взема предвид от проектанта на етапа на проектиране. Ето защо, ако ще сменяме покрив от метални керемиди с друг вид керемиди, трябва да сменим или поне да укрепим покривната конструкция. От своя страна, при смяна на керамични керемиди с други, не е необходимо да се консултирате с архитект или да укрепвате покривната конструкция, ако тя е в добро състояние. При адаптиране на тавана трябва да се има предвид теглото на изолацията, в този случай е препоръчително да се консултирате с инженер-конструктор.

Отстраняване на Етернитни покрития

Собствениците на сгради, покрити с етернитни (азбестоциментови) плочи, трябва да ги премахнат до 2032 г. Такова задължение е наложено от Европейския съюз. Такъв демонтаж трябва да бъде поверен на фирма със съответните разрешителни. Демонтираните етернитни плочки, съдържащи азбест, трябва да се изхвърлят незабавно.