Покривът на къщата предпазва домакинството от валежи, вятър, студ и други метеорологични „неприятности“. Неговите защитни способности се осигуряват от сложен дизайн – „покривен пай“, в който важна роля играе покривният материал.

Някои разработчици предпочитат да избират покрив според външния му вид: да бъде красив и оригинален и за предпочитане евтин. И все пак, основният акцент при избора трябва да се направи върху производителността, а не върху красотата. На съвременния пазар на строителни материали има няколко основни вида покривни материали, които са в най-голямо търсене сред разработчиците.

Видове покривни материали
Естествените керемиди са най-старият покривен материал, устоял на времето. Той е екологичен, естествен, издръжлив, изглежда много добре отвън, особено ако къщата е декорирана в подходящ стил. С всичко това плочките са скъпи, крехки, имат голямо тегло, което изисква подсилена конструкция на фермовата система, носещи стени и основи, а монтажът й отнема много време.

Металната плочка е най-популярният заместител на естествените плочки. Всъщност това са листове метал, покрити със защитен полимерен слой, имитиращ повърхността на плочки. Металната керемида е лека, издръжлива, бързо и лесно се монтира, не изисква допълнителни грижи по време на работа, нейният полимерен слой е представен в широка гама от цветове. Недостатъците включват склонност към корозия, голямо количество отпадъци, когато се използват за покриви със сложни форми, както и „шумни“. Покривната конструкция от метални керемиди трябва да има паро- и хидро-, а понякога и звукоизолационен слой и добра вентилация.

Мекият покрив е малки „клапи“ от гъвкави керемиди. Подходящи са за покриви с нестандартни сложни форми, включително извити, тъй като могат да се деформират. Широка гама от форми и цветове ви позволява да създадете не само надежден, но и красив покрив, напомнящ на мозайка. Гъвкавата плочка е лесна за монтаж, има ниско тегло, абсорбира звуците и при необходимост лесно се подменят повредените участъци. Основата за мек покрив трябва да е солидна.

Ондулин – керемиди – един от най-популярните покривни материали, който има редица предимства. Лекото му тегло позволява бързо и лесно монтиране на покрива, без да се прибягва до помощта на специалисти. Ondulin е универсален материал, може да се използва на покриви с всякаква сложност, а широката гама от цветове ви позволява да изберете правилния нюанс. Щайгата на рафтовата система за ондулин трябва да бъде възможно най-твърда.

Шиферът постепенно губи позициите си на пазара, отстъпвайки място на нови покривни материали, въпреки че често се използва за покриви на спомагателни сгради: навеси, гаражи и др. Той е тежък, крехък, има непредставителен външен вид, но е издръжлив и сравнително евтин. Съдържа азбест, така че не може да се използва в жилищни сгради.

Ролковите покривни материали са подходящи за плоски покриви. Те могат да имат битумна или битумно-полимерна основа, да се продават под формата на ролки или под формата на мастика. Основните изисквания към тях: устойчивост на температурни крайности, плътност и издръжливост.

Покривните материали трябва да се купуват само от доверени компании с добра репутация. Фирма БудМП – строителни материали в богат асортимент и на достъпна цена.

Материали за ремонт
В случай на изтичане под формата на пукнатини на покрива, те могат да бъдат запълнени с течна гума. Може да се използва на труднодостъпни места, като в същото време не е необходимо да се демонтира покривният материал.

Ако причината за теча е повреден участък от покрива, той може да бъде ремонтиран на място. Например, течащ лист метална керемида се заменя с нов, както и естествени или гъвкави керемиди се демонтират индивидуално.

В случай на метална плочка с незначителни повреди, достатъчно е да отворите повърхността й с антикорозионна боя, което ще удължи нейната експлоатация за няколко години.

Ремонтът на плосък покрив включва използването на лепенки върху повредени зони. Пластирите са направени от същия материал като основния покрив.

Важен елемент на всеки покрив е хидроизолационният слой.

Хидроизолационните материали са рулонни, течни, филмови и мембранни. Първият тип включва покривен материал и всички негови производни. По време на монтажа платната от рула се свързват по протежение на ставите с пламък на горелка, за да се получи херметична повърхност.

Течната хидроизолация е полимерен състав, който се нанася върху повърхността с пръскачка на два слоя, между които е фиксиран гумиран филм. Основното му предимство е липсата на шевове.

Филмовата хидроизолация позволява на влагата и въздуха да преминават в една посока, което позволява на конструкцията да „диша“. Когато го инсталирате, е важно да го позиционирате правилно с антиоксидантния слой надолу.

Дифузионните мембрани, подобно на филмовата хидроизолация, премахват излишната влага и пропускат въздуха. Те се различават по степента на пропускливост, която трябва да се вземе предвид при избора им.