Най-добрият материал за покриване на скатни покриви е металният покрив. Голямата популярност на този материал се дължи на неговата здравина, атрактивен външен вид и ниска цена.

Можете да поръчате полагане във фирма, която се занимава с покриви, тъй като цените в тяхната ценова листа са много демократични. Крайната цена за услугата се предоставя след измервания и изготвяне на работен план. Този тип керемида се използва при монтаж на четирискатен покрив.

Какво е метална керемида?
Основният материал за производството на метални плочки е поцинкована профилирана ламарина, която е допълнително обработена със специални вещества за защита от корозия. За да се постигне идеална прилика с керамичните плочки, върху него се прилага модел с помощта на оборудване за щамповане.

Голям плюс на този материал е ниското му тегло, поради което не е необходимо да се укрепва основата на къщата, което значително намалява разходите за реконструкция на покрива.

Подготвителна работа
Преди да продължите с директното полагане, е необходимо да измерите покривните наклони диагонално, за да избегнете изкривяване. И също така проверете дали повърхността е равна в областта на наклона и стрехите. Ако все още има несъответствие и то вече не може да бъде коригирано, тогава плочките ще трябва да бъдат положени наравно с ръбовете на щайгата.

За да може покривът да се окаже перфектен, трябва да закупите само висококачествени материали и да инсталирате в съответствие със строителните норми и разпоредби, в противен случай цялата работа ще бъде неефективна.

Успоредно на стрехите, трябва да изградите щайга с помощта на дървени летви, като последните трябва да са по-широки от всички останали с около 10 mm. Там, където покривът има наклон, близо до комина и таванските прозорци, е необходимо да се укрепи щайгата.

За да се осигури допълнителна вентилация на покрива, е необходимо да се фиксира контрарешетка върху гредите и вече е необходимо да се монтира хидроизолационен материал върху него, за да се предпази покрива от атмосферни валежи.

Подготовката на покрива за полагане на метални керемиди е най-важната част, която ще отговаря за издръжливостта и надеждността на покритието.

Директен монтаж
Металната керемида на скатен покрив започва да се полага от края на сградата, като се извършва монтаж в основата на стрехите. Всеки лист е фиксиран с помощта на самонарезни винтове. С полагането на плочките се поставя и дограма.

Всеки лист метална керемида има специален жлеб, за да може течността да тече през него, така че следващият лист трябва да се припокрива малко, което предпазва покрива от влага. Дренажът се монтира само след укрепване на покрива.

Монтаж на скатен покрив
При полагане върху четирискатен покрив се използват модулни керемиди. Той е много по-удобен от класическия, тъй като има по-малък размер, не се деформира по време на монтажа и изисква малко припокриване. Поради което е необходим много по-малко материал.

Освен това този тип керемида има чупка, която допълнително предпазва покрива от атмосферни явления.

Всеки тип плочки има свои собствени характеристики по време на монтажа, както и в подготвителния етап. Следователно не е лесно да се върши качествена работа без определено умение и знания. Цената на добър покрив е твърде висока, така че е по-добре да поверите този въпрос на професионалисти. Друг плюс да поръчате монтаж на метални плочки от професионалисти е, че те знаят всичко за модулните плочки и ще извършат работата според стандартите за полагане на материала.