Покривът е характерен елемент на всеки дом. Формира най-високата си точка и завършек. В допълнение към естетическата си функция, покривът играе важна роля за защита от атмосферни влияния. Ще ви кажем какво представлява самият покрив и какви функции изпълнява. Това си струва да знаете дори преди да започнете да проектирате и строите къща и нейния покрив.

Какво е покрив и защо е необходим?
Покривът е най-високата част на всяка сграда. Основната задача на покрива е да покрие къщата и да предпази нейната вътрешност от неблагоприятни метеорологични условия. Много често формата на покрива се проектира, като се вземат предвид климатичните условия, в които ще бъде построена къщата. В райони, където често вали дъжд или сняг, скатните покриви са най-добрият избор за ефективно отвеждане на дъжд и топящ се сняг. Добър пример са планинските къщи, типични за Подхале и Татрите, с високи, стръмни и многоскатни покриви.

В съвременното строителство, както в частни къщи, така и в обществени сгради, много често се използват плоски покриви. Този тип архитектура се среща най-често в големите градове и техните предградия. Те се вписват перфектно в минималистичните архитектурни тенденции. Голямото предимство на такива покриви е относително ниската цена на конструкцията, както и лесният достъп за почистване или ремонт.

Как се прави покрива?

Всеки покрив се състои от два основни елемента:

носеща конструкция: най-често използваният материал за изграждане на носещата конструкция на покрива са дървените греди, задачата на носещата конструкция е да пренесе тежестта на покрива върху стените на сградата
покриви: изборът на покритие зависи от климатичната зона и архитектурния стил, най-популярните покривни покрития включват керамични керемиди, покривен филц, метални керемиди, бетонови керемиди и керемиди .\

Защо покривната конструкция е толкова важна?

Покривът определено трябва да бъде направен надеждно, от най-качествени материали и с внимание към всеки, дори и най-малкия детайл. Трябва да се помни, че само професионално изработеният покрив ще защити надеждно къщата и нейните жители от неблагоприятни метеорологични условия. Покривът не трябва да пропуска влага или вода. В противен случай може да се повреди цялата покривна конструкция. В допълнение, добре направеният покрив трябва да осигурява ефективна топлоизолация. Добре изолираният покрив значително повишава енергийната ефективност на дома. Благодарение на това нагрятият или охладен въздух няма да излиза през покрива. Това ще намали разходите за отопление и електроенергия.

Стегнатостта, изолационните свойства, здравината и издръжливостта на покрива са много важни. Трябва да обърнете внимание и на правилната вентилация. Той ще осигури оптимално отстраняване на влагата под покрива. Изграждането на покрива винаги трябва да се поверява на професионалисти, които имат опита и знанията, необходими за изграждането на здрав и безопасен покрив.