Софитът е покривен елемент, който може да се използва за естетично завършване на стрехите на покрива. Въпреки че не е задължителен покривен елемент, все повече хора избират да използват софити в покривите си. Един от материалите, от които се изработват софитите, е алуминият. Нека се запознаем с най-важните свойства на алуминиевите прожектори, начина на монтажа им, както и техните предимства и недостатъци.

Алуминиеви софити – най-важната информация

Алуминиевите софити са специален вид метални софити. Алуминиевият лист е покрит със специално защитно покритие, което може да бъде полиестер, полиамид или аноден оксид. Алуминиевите софити се предлагат в гладък и перфориран вариант. Перфорираните продукти са допълнително оборудвани със специални вентилационни отвори. Тези отвори ви позволяват да поддържате непрекъснатостта на въздушния поток – вентилация на покрива. Препоръчително е да използвате един перфориран софит за два гладки.

Алуминиевите софити се предлагат в стандартни размери, въпреки че тяхната дължина може да варира. Най-дългите алуминиеви прожектори могат да достигнат 6 м. Дебелината им е 0,6 мм. Тяхната ширина може да бъде:

100 мм
150 мм
200 мм
300 мм.
Алуминиевите панели в софитите се закрепват с резе в специално подготвени монтажни шини. Тези релси са изработени от подходящо профилирани поцинковани стоманени листове. Разстоянието между летвите не може да бъде повече от 1 м. Довършителните листове, ъглите и декоративните лайстни също се изработват от алуминий.

Алуминиеви софити – предимства

Алуминиевите софити имат много предимства. Най-важните предимства на алуминиевите покривни софити включват:

лека конструкция,
този тип софит се характеризира с висока якост и дълъг експлоатационен живот, поради което обикновено се предоставят с дълга гаранция,
алуминиевите софити са относително лесни за инсталиране,
тъй като са покрити с подходящ защитен слой, не изискват допълнителна поддръжка и не са подложени на корозия,
те са устойчиви на различни метеорологични условия, дори и най-неблагоприятните,
Голямо предимство на алуминиевите софити е и стабилността на размерите, благодарение на която е лесно да се създаде план за такъв дизайн,
цветът няма да избледнее с времето, така че те могат да служат като завършек в продължение на много години,
алуминиевите софити са много здрави.
Алуминиеви софити – недостатъци

Като всяко решение, използвано в строителството, алуминиевите софити освен предимства имат и недостатъци. Сред тях най-често се споменават:

по-ниска естетическа стойност в сравнение с дървени или PVC софити,
алуминият е материал, който може да се огъва – той е по-гъвкав от стоманен лист, дърво и пластмаса,
доста висока цена – софитите от алуминиев лист са по-скъпи от стоманения лист – алуминият е по-скъп материал от стоманата.