Все по-често можете да намерите прозрачни покриви. Такива прозрачни покриви включват както големи покриви, така и малки навеси и навеси. Въпреки че може да изглеждат деликатни и дори крехки, те са здрави конструкции, които предпазват от вятър и дъжд и са устойчиви на тежестта на снега, лежащ върху тях. Това, което отличава прозрачния покрив от типичния, е неограниченият достъп на естествена светлина.

От какво са направени прозрачните покриви?

За производството на прозрачни сенници се използват следните пластмаси:

PMMA – полиметилметакрилат,
PC – поликарбонат,
PVC – поливинилхлорид,
PET-G – полиестер.
Тези материали са алтернатива на стъклото. Те пропускат светлина в различна степен, осветяват повърхности или помещения. Тези материали са здрави, издръжливи и лесни за обработка. Освен това в много отношения те могат да надминат стъклото. Пластмасата, използвана за прозрачни покриви, е относително лека. Това е много важно от гледна точка на покрива, тъй като елиминира разходите за производство на сложни конструкции.

Прозрачни покриви от PMMA – полиметилметакрилат – плексиглас

PMMA – полиметилметакрилат, тоест популярният плексиглас, е твърд прозрачен термопластичен материал. Той е безцветен по природа и се характеризира с изключителна прозрачност. PMMA е материал, устойчив на много агресивни вещества. По твърдост плексигласът е сравним с месинга и леките сплави – той е между дървото и стоманата. Обработката на плексиглас не е трудна – може да се реже на ръка, трион или лазер. Освен това може да се пробива, заточва, фрезова, гравира, пясъкоструи и полира.

Прозрачни покриви от PC-поликарбонат.

Листовете и панелите от поликарбонат са направени на базата на поликондензация на бифенол:фосфен. Този материал съчетава оптични параметри – прозрачност, термо – топлоизолация и механична – устойчивост на удар. Поликарбонатът може да бъде под формата на монолитни и пчелни панели. Монолитните панели се характеризират с по-висока твърдост, удароустойчивост и по-голяма прозрачност. монолитни панели. Монолитните панели могат да бъдат термоформовани. Тяхната устойчивост на удар е около 300 пъти по-голяма от тази на стъклото, 40 пъти по-голяма от тази на PMMA и 2 пъти по-голяма от тази на PEFG. От друга страна поликарбонатната структура тип пчелна пита осигурява по-добра топлоизолация. Може да се огъва, но само в студено състояние.

Прозрачни вълнообразни и трапецовидни листове от PVC – поливинилхлорид.

PVC е много издръжлив и гъвкав материал. Той пропуска светлина, устойчив е на неблагоприятни атмосферни условия, включително UV радиация. Устойчив е на процеси на стареене, изгорели газове и дори на агресивен морски климат. Поливинилхлоридът също е трудно запалим. Прозрачните PVC покриви са изработени от профилирани листове от армиран поливинилхлорид. Използването на този материал е възможно при температури от -20°С до +60°С. Поливинилхлоридът може да се използва за покриви с много висока степен на прозрачност.

Прозрачни покриви от PET-G-полиестер

Полиестерът (PET-G) е материал, който е направен от полиестерни смоли и е подсилен отвътре с подложки от фибростъкло. Този материал е устойчив на неблагоприятни метеорологични условия, включително UV радиация. В допълнение, PET-G полиестерът не е подложен на процеси на стареене. Температурният диапазон на работа на този материал е от -30°C до +120°C, а устойчивостта му на натоварване от сняг е 100 kg/m2.