В статията ще говорим за ремонта на рулонни покриви, като един от най-често срещаните и удобни довършителни материали, използвани при изграждането на покриви.

Покривът е основата на къщата
Топлоизолацията на къщата зависи пряко от целостта на покрива. Всеки знае от училищен курс по физика, че топлият въздух се издига чрез конвекция.

Ако целостта на материала, използван за ремонт на мекия покрив, е нарушена, топъл въздух ще излезе в атмосферата, което ще доведе до увеличаване на разходите за отопление на помещенията. В момента се използват голям брой различни материали за производството на покриви:

  • мека: покривен филц и покривен материал;
  • валцувани: меки битумни керемиди, мембрана;
  • метални материали: професионална ламарина и плоски медни, стоманени или алуминиеви листове;
  • цимент или керамика: плочки, шисти.
  • При продължителна експлоатация под въздействието на температурни промени, атмосферни, механични или химически въздействия, покритието става неизползваемо и се нуждае от ремонт.

Най-често собственикът на къщата трябва да ремонтира рулонния покрив – покритие от меки рулонни покривни материали. По-отговорен и отнемащ време вариант е подмяната на твърд покрив.

Ремонт на меки покриви
Нека да разгледаме как да сменим валцувания мек покрив, какво е необходимо за това и на кого е по-добре да поверите този отговорен въпрос. Дефекти в покривното покритие могат да бъдат открити при годишната проверка на състоянието на покривното покритие.

Това не трябва да се забравя, тъй като неконтролираното разрушаване на меките материали ще бъде последвано от разрушаване на листовата основа и конструкцията на самия покрив, което от своя страна ще доведе до по-скъпи ремонти на покрива. В случай на своевременно откриване на дефекти на мекия покрив, трябва да се предприемат следните действия.

Определете обхвата на необходимите ремонти.
Закупете в строителния магазин достатъчно количество ролков материал, който е бил използван при производството на покрива, и необходимото лепило и влагоизолиращ състав – мастика.
Отстранете повредените участъци и изсушете основата.
Нарежете с нож необходимия брой парчета покрив с желания размер.
Монтирайте нови парчета мек покрив върху предварително загрят (ако се изисква от технологията на нанасяне) лепилен състав – мастика.
Обработете ръбовете на пластирите с мастика за допълнителна изолация от влага. Студената мастика се нанася насипно с помощта на контейнер и се разстила върху повърхността с дървена летва с парче плътна тъкан, завързана към нея под формата на факла. По същия начин се прилага горещ мастик, загрят до 90 градуса, като се спазват правилата за безопасност.
При малки дефекти е възможно да се извърши работа с течна гума, като се нанесе директно върху мястото на унищожаване и прилежащата част на покрива. Поради повишената си пластичност, течната гума понася добре температурни крайности.
Търсят се професионалисти
При липса на достатъчен опит в извършването на такава работа е по-добре да ги поверите на професионалисти, които извършват ремонт и монтаж на покрива. Сериозните организации разполагат с персонал от необходими специалисти, не само работещи специалности, но и инженери, оценители. Спазването на съществуващите строителни норми и разпоредби е един от основните показатели за качеството на извършената работа.

На уебсайта на организацията или директно в офиса проверете дали компанията има лиценз за ремонт на покрива, посочен в класификатора на OKDP. Специализирана фирма разполага и с необходимото оборудване, което трудно може да се набави от отделни лица.

Специалистите не само ще съставят техническо задание, където ще посочат всички забелязани дефекти, ще изчислят всички необходими разходи, но и ще извършат висококачествено възстановяване на покрива на вашата къща и могат също така да сключат дългосрочен договор за наблюдение на състоянието на покрива и последващ текущ или основен ремонт.

По правило такива строителни фирми разполагат със специалисти, които могат да помогнат за възстановяване на структурата на самия покрив, ако мащабът на разрушението също го е засегнал.

Извършване на покривни работи от специалисти

Разбира се, можете да намерите няколко безплатни екипа от строители, но в този случай качеството на извършената работа и използваните материали може да бъде много ниско и в близко бъдеще може да са необходими повторни ремонти.

Сезонните екипи, за разлика от строителните фирми, не могат да дават гаранции за извършената работа. И дори ако такава услуга бъде предоставена на клиента, ще бъде много трудно да се намери изпълнител без юридически адрес и документи за собственост в случай на проблеми.

Мембранни покриви
Характеристики на покритието
Нека се спрем отделно на мембранния покрив. Този нов строителен материал активно завладява пазара. Широкото използване се дължи на голям брой положителни свойства.

Лесно се монтира на почти всякакви терени, което позволява големи обеми работа, има много висока якост и влагоизолация, издръжлив е – експлоатационният живот е до петдесет години, може да се монтира на покриви с различни форми, включително зелени покриви .

Основни принципи на ремонтни работи
Монтажът на PVC и TPO мембрани отнема по-малко време от производството на всеки друг покрив. Ремонтът се състои основно във възстановяване на херметичността на шевовете между отделните листове, както и в нанасяне на лепенки на местата на механични или химически повреди.

Монтажът на настилката се извършва с горещ въздух със специални машини, което прави процеса напълно безопасен, но изисква висок професионализъм на работниците.

Ето защо в момента монтажът на покриви от мембранни покрития се извършва само от специализирани строителни фирми и организации, които гарантират високото качество на извършената работа и използваните материали.