Строителният пазар в България се представя най-добре в Централна и Източна Европа от гледна точка на наличие на кадри и цени на строителството, показва докладът „Строителният пазар в ЦИЕ: Ефектът на Икар“ на консултантската компания Colliers International.

Проучването показва, че недостигът на кадри на строителния пазар е главният фактор за повишение на цените на строителство. Това заедно с очакванията за ръст на минималните и средните заплати с подобни темпове, както през миналата година, показва, че динамиката на пазара не върви към успокоение. Румъния и Унгария срещат най-големи предизвикателства по отношение на наличие на кадри и цени на строителство.

Големината и ликвидността на строителния пазар в Полша може да спомогнат за по-плавно посрещане на потенциален спад, считат авторите на доклада.

Офисите заемат най-голям дял (10%-21%) в общия обем новостроящи се площи в настоящия икономически цикъл в столиците на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„В древногръцката митология Икар летял прекалено близо до слънцето, което разтопило восъка в крилата му и той паднал в морето. Считаме, че това е точната аналогия за строителния пазар в ЦИЕ в момента. Икономическите прогнози показват, че вече сме преминали пика му в повечето държави от региона. Връщайки се назад към 2007-2008 г. забелязваме, че именно разходите и цените в строителството са сред основните сигнали за обрат в посоката на развитие още преди началото на световната финансова криза през 2008-2009 г.“, казва Марк Робинсън от Colliers.