Къщата може да бъде построена икономично – самостоятелно или поверена на фирма – главен изпълнител. Ще ви кажем кой от тези методи да изберете и кой е по-изгоден. Нека анализираме какво и колко можете да спестите, ако решите да построите еднофамилна къща сами.

Разходи за труд – кое ги засяга най-много?

Разходите за труд се оценяват на между 20 и 30% от общите разходи за изграждане на къща. Тук също трябва да се отбележи, че почти половината от къщите в Полша са построени по икономичен начин.

Технологиите оказват ключово влияние върху разходите за труд – у нас обикновено къщите се строят от тухли. Този метод на строителство е най-евтиният. По-трудна задача е да намерите екип с опит в изграждането на дървени или рамкови къщи. Крайната цена на труда зависи и от местоположението на обекта. Други два важни фактора са степента на сложност на дизайна на къщата и целевата площ на сградата. Тук също трябва да се отбележи, че наемането на строителен ръководител е задължение на инвеститора.

Рентабилно и индивидуално строителство – разликите

Изграждането на къща по икономичен начин е, че по-простите строителни работи се извършват на ръка. В тази връзка ще трябва сами да се погрижите за намирането и наемането на отделни подизпълнители. Закупуването на материалите също е задължение на инвеститора. Ето защо трябва да се помни, че такова строителство отнема повече време, отколкото при поръчка от главен изпълнител.

По-удобно и по-бързо е да наемете трета компания. Въпреки това е по-скъпо. Използването на главен изпълнител има предимството, че не се налага сами да купувате материали или да контролирате подизпълнителите. Изграждането на къща с главен изпълнител е много по-изгодно за всеки, който финансира строителството на базата на ипотека. В случай на ипотечен кредит е много важно да се спазват условията, посочени в договора с банката.

Какво можете да спестите, когато сами построите къща?

В допълнение към гореспоменатите ключови задачи за изграждане на жилища, можете да спестите много, като извършвате други по-малко взискателни работи, които всеки може да извърши сам. Сред тях си струва да се спомене например:

монтаж на прозорци и врати,
изолация на къщата и покрива,
гипсови стени.