Изборът на покрив е едно от най-важните решения в процеса на планиране на строителството на къща, след това поръчване на проектирането и самото изграждане. За да направите добър избор на един от най-важните елементи от дизайна на вашия дом, трябва да вземете поредица от последователни решения. Ето 10-те най-добри неща, които трябва да имате предвид при избора на покрив.

Дизайнът и формата на покрива

Изборът на формата и дизайна на покрива обикновено е първото съображение при избора на покрив. Това е тясно свързано с архитектурното решение на къщата – пряко следва от него. Въпреки това, вече на този етап – при избора на дизайн на къща – трябва да се вземат предвид други фактори. Тук трябва да се отбележи, че решението за формата и конструкцията на покрива обикновено не може да бъде променено, ако къщата е на етап строителство.

Покрив по локален план

Много важен въпрос при избора на покрив е да се проверят местните изисквания по отношение на вида на покрива и неговото покритие в определен район. Всъщност това е къде
и търсенето на проект у дома трябва да започне. Изискванията могат да определят, наред с други неща: формата, вида на покрива и неговия наклон, местоположението на покрива по отношение на границите на обекта, вида на покрива и неговите цветове, възможността за използване на таванско помещение, възможността за изграждане на капандури и много други въпроси.

материал за покривна конструкция

Когато избирате покрив, трябва да имате предвид и материала, от който ще бъде направена фермата. Обикновено за изграждането на ферма се използват различни видове дървесина, най-често бор, смърч, ела, лиственица, дъб. Стоманените покривни ферми обаче стават все по-популярни. Фермата може да се направи локално, но стоманената ферма и понякога
и дървена ферма, са изработени от готови сглобяеми елементи.

Покривът е подходящ за климатичните условия

Покривът на къщата трябва да отговаря на климатичните условия, преобладаващи в района. Затова си струва да вземете предвид разстоянието, наред с други неща, по отношение на гората, планините или водните тела. Покривите на къщите, разположени в планината, ще бъдат изложени на ниски температури. При наличие на вода влагата ще представлява заплаха. близост до морето
а разположението в планината означава и наличието на по-силни ветрове.

Вид покривен материал

За да изберете правилния покривен материал, трябва да имате предвид няколко фактора. Освен естетическите предпочитания, това са възможности, произтичащи от местния план. Трябва да се вземе предвид и носещата способност на фермата. Покривните материали се различават по тегло и устойчивост на влага. Например, най-тежки и в същото време най-издръжливи са керамичните и циментовите керемиди, докато покривната ламарина е по-лека и лесна за монтаж.

 

тип покривна обшивка

При избора на покрив също е много важно да изберете правилната покривна обшивка, тоест защитата, която е под покрива. В този случай можете да изберете твърда обшивка – тя може да бъде пълен кофраж, облицован с битум или фолио. Той е по-тежък
и по-скъпо. Можем да изберем и фолиева облицовка, летви и контра летви. Този вариант обаче е по-лесен и по-евтин. В същото време видът на покривния материал трябва да съответства на покрива.

Покривно покритие и обшивка

При избора на покриви и покривни обшивки няма пълна свобода на избор. Материали като керемиди и плоски листове могат да се монтират само върху твърди настилки.
В зависимост от вида на покритието върху твърдата обшивка се полагат фиброциментови плочи. Върху този вид облицовка трябва да се полагат и керамични и циментови плочки, ако ъгълът на наклон е малък.

Наличност на материали

Избирайки най-типичните материали, било то ферми, обшивки или покриви, не би трябвало да имаме проблем с тяхната наличност. Ако обаче искаме да използваме по-рядко срещани материали, трябва да вземем предвид, че те ще трябва да плащат повече. Освен това има възможност да ги чакаме дълго време. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на времето за изграждане на покрива.

Покрив и форма на покрива

В повечето случаи всеки покривен материал може да се използва за покрив с всякаква форма. Въпреки това, някои връзки може да са доста скъпи или непрактични. Ето защо, ако покривът има сложна форма с много наклонени завои, струва си да използвате покрив с малък формат. Това може да бъде например керамични или бетонни плочки. Фиброциментови плочки, каменни плочи, дървени керемиди или талаш също са подходящи.

Избор на надежден покривен екип

Както се вижда от горното, изборът на покрив е поредица от взаимосвързани решения, които
в бъдеще ще доведе до качеството и дълготрайността на покрива. Затова следващият въпрос е правилният избор на фирма за покриви. На първо място, трябва да обърнете внимание
професионализъм, знания и опит. При избора на фирма за покриви също е важно да я подготвите правилно от гледна точка на договорености и прозрачност.