Никоя сграда не може да се представи без покрив. Той не само прави сградата да изглежда естетична и завършена, но и изпълнява основните защитни функции. Въпреки факта, че покривните работи се извършват в края на строителството на къщата, проектът на покрива се изготвя още преди началото на подготвителната работа.

Изграждането на покрива се извършва само от специалисти, тъй като този процес изисква специално обучение, наличието на тежко оборудване и инструменти.

„Покривен пай“ и неговата инсталация
Покрива не случайно се нарича „пай”, тъй като съдържа няколко задължителни слоя, които гарантират, че изпълнява функциите си. Независимо от материала, от който ще бъде изработен покривът, той се състои от следните елементи и слоеве: хидроизолационен слой, изолация, слой, който предпазва конструкцията от вятър, външно покритие, вентилация и дренажна система.

Покривният монтаж е поетапно монтиране на всички слоеве, покриване на покривния материал с боя и изграждане на вентилационна система. Външното покритие трябва да се избира много внимателно, като се вземат предвид очакваното натоварване от валежи на покрива, преобладаващия тип климат, конструкцията на самия покрив и предназначението на сградата.

Всеки тип покрив – двускатен, бедрен, плосък, мансарден, шатра – изисква специален подход към монтажа на покрива, а технологията на работа има свои собствени специфики.

Монтаж на покрив в зависимост от вида на покрива
Покривните работи с плосък или навесен покрив са доста прости и се извършват за кратко време. За това се използват валцовани гъвкави покрития или полимерни мембрани.

В първия случай листовете материал са плътно свързани чрез заваряване под въздействието на горещ въздух. Шевовете се обработват със специални мастики. Мембраните са залепени към покривната замазка и също са здраво свързани помежду си. За изолация се използват екструдирани материали или минерална вата.

За по-сложни покривни конструкции, в които има два или повече наклона, се използва велпапе, битумни керемиди, европлот или поцинкована стомана, което е необходимо при създаването на шев покрив.

Тъй като тези видове покриви често предполагат наличието на таванско помещение, за изолация се използват вещества на минерална основа или фибростъкло. Топлоизолационният слой се полага или в самия таван, или по покривните склонове. Цените за покривни работи в Киев зависят от сложността на предстоящите работи и времето на данните за тяхното изпълнение.

Ремонтни дейности и поддръжка
Без значение колко добре и качествено е издигнат покривът, под въздействието на външни фактори покривният материал се влошава, губи своите свойства и външен вид. Във всеки случай с течение на времето ще се наложи текущ или основен ремонт.

Ако на покрива се появят пукнатини, малки дупки или отоци, текущият ремонт ще бъде достатъчен. Това включва подмяна на покритието на определени места или отстраняване на дефекти на стария покрив. По време на основен ремонт целият стар покривен материал се отстранява и се монтира нов по периметъра на покрива. Този вид ремонт обаче може да не е необходим, ако текущият е направен навреме.

За да се осигури дълъг експлоатационен живот на покрива, поддръжката на покрива трябва да се извършва поне два пъти годишно. Включва щателна проверка на покрива, почистване на канали и вентилация, отстраняване на отпадъци от покрива и отстраняване на дребни щети.